Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Czy można zaimportować jakoś skróty z mayki czy trzeba wszystko ręcznie przestawiać oraz czy istnieje jakis sposób na upodobnienie sterowania viemportami, bo to mnie strasznie wnerwia w houdinim na razie ;)

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 3,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

zmuś się do tego co jest, po jakimś czasie stanie się bardzo wydajne :) nigdy nie próbowałem wracać do skrótów w Maya.

Napisano
Czy można zaimportować jakoś skróty z mayki czy trzeba wszystko ręcznie przestawiać oraz czy istnieje jakis sposób na upodobnienie sterowania viemportami, bo to mnie strasznie wnerwia w houdinim na razie ;)

A sterowanie view-portami nie jest identyczne, poza spacją zamiast Alt?

Napisano
  • Autor

Później zauważyłem, że takie samo ;) Tylko bareja ja nie odchodzę tylko raczej będę chciał robić pewne rzeczy tu a pewne tam w zależności gdzie mi wygodniej będzie to robić.

Napisano

no dobrze :) z czym masz wiec największy problem ? który to klawisz ?

Napisano
  • Autor

Ogólnie się pytam :P Bo byłoby fajnie poukładać to sobie podobnie, żeby nie się nie myliły ;) Największego problemu i tak nie da się rozwiązać bo to przyzwyczajenie do menu kontekstowych... Gdybym miał jakieś pytanie to je zadam. Teraz tak mi sie nasunęła jedna myśl. W przypadku gdybym coś robił i zakładam, że np. Clothy robiłbym na mayce to nie ma szans żeby dogadały się tak, że można byłoby renderować w jednym? Tak jak można np. z XSI zaimportować części od ICE i całość zrenderwać na mayce?

Napisano
W przypadku gdybym coś robił i zakładam, że np. Clothy robiłbym na mayce to nie ma szans żeby dogadały się tak, że można byłoby renderować w jednym? Tak jak można np. z XSI zaimportować części od ICE i całość zrenderwać na mayce?

Hmm nie rozumiem pytania do końca, ale clothy się zazwyczaj świetnie dogadują ;] Możesz przerzucać cloth anmowany z majki do hudego - i go tam renderować a nawet odczytywać pewne informacje o prędkościach i ich używać - ale nie wiem czy o to chodziło :)

Napisano
  • Autor

mniej więcej o to :P nie mam za bardzo wiedzy o łączeniu pracy na kilku jednocześnie więc się pytam ;)

Napisano

Możesz przenosić w obie strony wszystko. Tutaj masz plugin dla Mai do czytania/pisania bgeo: http://www.houdinistuff.com. W ogóle bardzo rzadko renderuje się ujęcia w wielu rendererach, bo przestają się zgadzać szczegóły takie jak motion blur. Poza tym musisz duplikować workflow materiałów i świecenia, co jest dalekie od optimum.

Bgeo to zajebisty format geometrii. W Houdinim zapisuje wszystko od fotonów, przez point cloudy, particle, poligony i Nurbsy aż do wolumetryki. Niestety ten plug obsługuje chyba tylko poly i particle (?).