P.I.W.O. Napisano 24 Sierpień 2011 Napisano 24 Sierpień 2011 Robie sobie basen według pewnego tutka. Jak renderuję to w oknie rendera jest sam czarny obraz i nic się nie dzieje. Podejrzewam że mam coś źle ustawione w [lewe górne pole - tam gdzie można ustawić smooth+hilaigts+edgefaces- przykładowo] - klikasz tam ppm i z listy wybierasz Ligting and shadows i tu coś mam źle ustawione, nie mogę dojść co, a na tutku nie jest pokazane i nie jest tez powiedziane co tam się ustawia. Pomocy. Renderuje oczywiście w mental ray'u w maxie 2010.
Dynamico Napisano 24 Sierpień 2011 Napisano 24 Sierpień 2011 To co próbujesz wykorzystać to tylko ustawienia viewportu. Spróbuj zmienić "ekspozycję": naciśnij 8 zakładka exposure control -> z listy rozwijanej mr exposure control -> i teraz pojawia się możliwość kontroli ekspozycji. Zacznij o predefiniowanych ustawień wybranych z kolejnej listy rozwijanej. Potem możesz już dokładnie kontrolować jasność renderingu np. za pomocą wartości EV. No i to wcześniej nie przyszło mi do głowy - czy masz w scenie jakieś światło? Bo bez tego to chyba jednak będzie "czarno"
P.I.W.O. Napisano 24 Sierpień 2011 Autor Napisano 24 Sierpień 2011 (edytowane) Sory że wczoraj nie odpisałem ale nie miałem czasu. Dzisiaj odpiszę czy mi się udało. Nie udało się :( Zamieszczam filmik na którym jest pokazany mój problem - zrobiłem go zaraz po rozpoczęciu tego posta. http://vimeo.com/28125520 Zależy mi na tym, mógł bym teoretycznie zacząć od początku, ale to byłaby niepotrzebna strata czasu. Troche udało mi się rozjaśnić lecz mimo to render dalej jest nieczytelny. Edytowane 26 Sierpień 2011 przez P.I.W.O.
Rekomendowane odpowiedzi