Napisano 28 Sierpień 201113 l Witam. Wcześniej pracowałem na 3ds'ie 8 i i jak chciałem na 1 obiekt nanieść więcej niż 1 materiał, to po prostu zaznaczałem za pomocą Edit Poly ---> Polygons i nanosiłem materiał. Działało. Aktualnie pracuję na wersji 9 i mam problem ... Otóż nawet gdy zaznaczam tylko kawałek obiektu i nanoszę materiał, to pokrywa on cały obiekt... Jak zrobić, aby pokrył tylko część ? Z góry dzięki za odpowiedź. (Proszę o wyrozumiałość. jestem początkującym użytkownikiem 3ds'a.)
Napisano 28 Sierpień 201113 l za pomocą material ID. wybierasz poligony na których ma być dany materiał i nadajesz mu jakiś tam numerek. potem robisz mutli sub material i tam ładujesz odpowiednie materiały. możesz też rozbić element na części używając detach
Napisano 28 Sierpień 201113 l zaznaczasz polygony ktore chcesz aby pokrył dany materiał i w rubryce Material w polu Set ID wpisz np. 1 Później zaznacz polygony na które chcesz nanieść inny materiał i w tej samej rubryce w Set ID wpisz np. 2 Następnie w material editor ustawiasz multi/sub object w set number ustawiasz 2 (liczba jest zależna ile materiałów chcesz nanieść) i dodajesz materiały Mam nadzieje, że wytłumaczyłem :D
Napisano 28 Sierpień 201113 l Autor Dzięki wielkie działa ^ ^ Przy okazji nauczyłem się dodawać smooth tylko w danym miejscu : ) Dzięki.
Napisano 28 Sierpień 201113 l jeśli ci pomogłem to uprzejmie prosze o kliknięcie serca pod moim nickiem :D
Napisano 28 Sierpień 201113 l Autor Kolejne pytanko. Gdzie mogę znaleźć tutorial o " riggingu" ? Bo niby potrafię wymodelować postać, nałożyć materiał ale poruszać nim to już dupa -.- Szukałem ale nigdzie nie mogę jakoś znaleźć. (Może być po angielsku.)
Napisano 29 Sierpień 201113 l Oj, masa tego jest. poszukaj na youtube pod hasłem 3ds max rigging tutorial na przykład, albo na Autodesk Area