Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

Czy jest program ktory potrafi rozroznic pierwszy/drugi plan i na tej podstawie wygenerowac maske?

Przyklad:

Mam ujecie w ktorym widze budynek (docelowo bedzie zastopiony CG), poruszam sie z kamera w lewo i w pewnym momencie czesc budynku zostaje zaslonieta przez drzewo. Czy jest mozliwosc automatycznego wygenerowania maski dla tego drzewa?

Z gory dzieki za wszelka pomoc...

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 2,3k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
  • Autor

mirach dzieki.

wlasnie zainstalowalem trial'a i jestem pod wrazeniem tego narzedzia. z ujeciem o ktorym myslalem nie radzi sobie zbyt dobrze ale testowalem inne klipy i napewno takie cudo moze przyspieszyc prace...

niestety rep+ nie moge dac :/

Napisano

Z tym drzewem to moze sprobuj luma key? A jak nie to zostaję ręcznie :/

Napisano
A jak nie to zostaję ręcznie :/

Ręcznie to sobie można wiesz....:D

@t0m3k, roto brush na pierwszy rzut oka jest bardzo fajny jednak ta miłość bardzo szybko przemija.

Nie widziałem co prawda Twojego shota ale możesz spróbować wyciągnąć "matę" z drzewka:

- zduplikuj klip ctrl+D, wyłącz dolną warstwę, na razie potrzebna ci tylko górna warstwa

- sprawdź który kanał generuje największy kontrast(Alt+1,2,3), prawdopodobnie będzie to blue

- z zaznaczonym layerem wybierasz effect>color correction>channel mixer

- ptaszkujesz "monochrome", red-red dajesz na 0 a red-blue dajesz na 100(zakładając, że kanał blue jest najbardziej kontrastowy)

- następnie wybierasz effect>channel>invert

- potem dajesz curves i wizualnie sobie podciągasz w taki sposób aby drzewko było białe a reszta czarna...jak smoła:)

- jeśli się udało to precompujesz tą warstwę i zmieniasz nazwę na matte

- zapewne na typ etapie zauważysz, że krawędzie twojej "maty" nie sa idealne, tak więc:

- zanim nałożysz matte choker'a musisz wyciagnąć alphę z maty.

- udajesz się na stronę Red Giant i targasz darmowy plugin knoll unmult:

http://www.redgiantsoftware.com/downloads/free-products/registration/knoll-unmult-free/

Na marginesie Magic Bullet LUT Buddy też jest bardzo przydatny ale o tym w następnym odcinku:D

- po zainstalowaniu na matę nakładasz effect>knoll>unmult>voila! masz kanał alpha!

- następnie dajesz matte choker i dalej juz nie muszę tłumaczyć gdyż to jest jak to się mówi, pretty straight forward:)

Potem tylko "włączasz" dolny klip i zmieniasz mu TrackMatte na LumaMatte, voila!

To chyba najszybszy i najbardziej dokładny sposób na "wycinanie" obiektów, szczególnie właśnie drzewek, z materiału video.

Peace!

Edytowane przez ApaczoS

Napisano
  • Autor

ApaczoS dzieki za post ale niestety to moje drzewko to byl tylko przyklad a klatka z wlasciwego klipu ponizej :)

chodzilo o maske dla Tower Bridge i mialem nadzieje ze mozna to jakos z automatu programem ktory na podstawie ruchu pixeli potrafi rozrozniac plany.

Shot juz zrobiony pol recznie pol automatycznie w combustion i koles ktory to robil rzyga na widok Tower Bridge a pytam zeby wiedziec na przyszlosc.

[ATTACH=CONFIG]81987[/ATTACH]

Napisano
ApaczoS dzieki za post ale niestety to moje drzewko to byl tylko przyklad a klatka z wlasciwego klipu ponizej :)

chodzilo o maske dla Tower Bridge i mialem nadzieje ze mozna to jakos z automatu programem ktory na podstawie ruchu pixeli potrafi rozrozniac plany.

Shot juz zrobiony pol recznie pol automatycznie w combustion i koles ktory to robil rzyga na widok Tower Bridge a pytam zeby wiedziec na przyszlosc.

[ATTACH=CONFIG]81987[/ATTACH]

No faktycznie, nie za ciekawy obrazek:) To o czym piszesz, to właściwie taki program istnieje: Silhouette, miałem okazję trochę w nim porobić i muszę powiedzieć, że do generowania właśnie mat, do podmalowywania i roto jest świetny. Szczególnie przy takich ujęciach. Sprawdź, może Cię zainteresuje:

http://www.silhouettefx.com/silhouette/

Napisano

W zaleznosci od tego jak wygląda ujecie mozesz zastosować jedną metodę w dwóch wersjach:

1. robisz matchmove i uzywasz modelu 3d jako maski wpasowujac go w ujecie.

2. robisz matchmove i uzywajac narzedzi do maskowania maskujesz obiekt na ujęciu, ustawiasz maskę w 3d (np. na warstwie 3d w AE lub image plane w fusion czy tam plane w Nuke) i masz już to co chciałeś ;).

Nie musisz trackować wszystkiego trackerem 2d lub animować położenia maski klatka po klatce lub na zasadzie klatek kluczowych, bo masz już matchmove wiec ustawiasz maskę w środowisku 3d i już wszystko jest.

Miejscami bedzie trzeba tylko poprawić ustawienie punktów maski lub dorobić inną płaską maskę 3d.

Roto 3d ma swoje plusy i minusy, ale myślę ze jest to najszybszy sposob na wygenerowanie prawie automatyczne maski i zaoszczędzenie czasu.

Edytowane przez Tomasz_87