Napisano 14 Wrzesień 201113 l Witam, Czy jest program ktory potrafi rozroznic pierwszy/drugi plan i na tej podstawie wygenerowac maske? Przyklad: Mam ujecie w ktorym widze budynek (docelowo bedzie zastopiony CG), poruszam sie z kamera w lewo i w pewnym momencie czesc budynku zostaje zaslonieta przez drzewo. Czy jest mozliwosc automatycznego wygenerowania maski dla tego drzewa? Z gory dzieki za wszelka pomoc...
Napisano 14 Wrzesień 201113 l After Effects sie chwalilo ze w 5 dodali Roto Brush, nie testowalem bo nie mam tej wersji ale mozliwe ze to bedize rozwiazanie twoich problemow http://www.adobe.com/products/aftereffects/features._sl_id-contentfilter_sl_features+by+version_sl_new+since+cs4.html tu jest link do strony gdzie jest mini filmik pokazujacy to. pozdrawiam
Napisano 15 Wrzesień 201113 l Autor mirach dzieki. wlasnie zainstalowalem trial'a i jestem pod wrazeniem tego narzedzia. z ujeciem o ktorym myslalem nie radzi sobie zbyt dobrze ale testowalem inne klipy i napewno takie cudo moze przyspieszyc prace... niestety rep+ nie moge dac :/
Napisano 16 Wrzesień 201113 l Z tym drzewem to moze sprobuj luma key? A jak nie to zostaję ręcznie :/
Napisano 16 Wrzesień 201113 l A jak nie to zostaję ręcznie :/ Ręcznie to sobie można wiesz....:D @t0m3k, roto brush na pierwszy rzut oka jest bardzo fajny jednak ta miłość bardzo szybko przemija. Nie widziałem co prawda Twojego shota ale możesz spróbować wyciągnąć "matę" z drzewka: - zduplikuj klip ctrl+D, wyłącz dolną warstwę, na razie potrzebna ci tylko górna warstwa - sprawdź który kanał generuje największy kontrast(Alt+1,2,3), prawdopodobnie będzie to blue - z zaznaczonym layerem wybierasz effect>color correction>channel mixer - ptaszkujesz "monochrome", red-red dajesz na 0 a red-blue dajesz na 100(zakładając, że kanał blue jest najbardziej kontrastowy) - następnie wybierasz effect>channel>invert - potem dajesz curves i wizualnie sobie podciągasz w taki sposób aby drzewko było białe a reszta czarna...jak smoła:) - jeśli się udało to precompujesz tą warstwę i zmieniasz nazwę na matte - zapewne na typ etapie zauważysz, że krawędzie twojej "maty" nie sa idealne, tak więc: - zanim nałożysz matte choker'a musisz wyciagnąć alphę z maty. - udajesz się na stronę Red Giant i targasz darmowy plugin knoll unmult: http://www.redgiantsoftware.com/downloads/free-products/registration/knoll-unmult-free/ Na marginesie Magic Bullet LUT Buddy też jest bardzo przydatny ale o tym w następnym odcinku:D - po zainstalowaniu na matę nakładasz effect>knoll>unmult>voila! masz kanał alpha! - następnie dajesz matte choker i dalej juz nie muszę tłumaczyć gdyż to jest jak to się mówi, pretty straight forward:) Potem tylko "włączasz" dolny klip i zmieniasz mu TrackMatte na LumaMatte, voila! To chyba najszybszy i najbardziej dokładny sposób na "wycinanie" obiektów, szczególnie właśnie drzewek, z materiału video. Peace! Edytowane 16 Wrzesień 201113 l przez ApaczoS
Napisano 16 Wrzesień 201113 l Autor ApaczoS dzieki za post ale niestety to moje drzewko to byl tylko przyklad a klatka z wlasciwego klipu ponizej :) chodzilo o maske dla Tower Bridge i mialem nadzieje ze mozna to jakos z automatu programem ktory na podstawie ruchu pixeli potrafi rozrozniac plany. Shot juz zrobiony pol recznie pol automatycznie w combustion i koles ktory to robil rzyga na widok Tower Bridge a pytam zeby wiedziec na przyszlosc. [ATTACH=CONFIG]81987[/ATTACH]
Napisano 16 Wrzesień 201113 l ApaczoS dzieki za post ale niestety to moje drzewko to byl tylko przyklad a klatka z wlasciwego klipu ponizej :) chodzilo o maske dla Tower Bridge i mialem nadzieje ze mozna to jakos z automatu programem ktory na podstawie ruchu pixeli potrafi rozrozniac plany. Shot juz zrobiony pol recznie pol automatycznie w combustion i koles ktory to robil rzyga na widok Tower Bridge a pytam zeby wiedziec na przyszlosc. [ATTACH=CONFIG]81987[/ATTACH] No faktycznie, nie za ciekawy obrazek:) To o czym piszesz, to właściwie taki program istnieje: Silhouette, miałem okazję trochę w nim porobić i muszę powiedzieć, że do generowania właśnie mat, do podmalowywania i roto jest świetny. Szczególnie przy takich ujęciach. Sprawdź, może Cię zainteresuje: http://www.silhouettefx.com/silhouette/
Napisano 16 Wrzesień 201113 l W zaleznosci od tego jak wygląda ujecie mozesz zastosować jedną metodę w dwóch wersjach: 1. robisz matchmove i uzywasz modelu 3d jako maski wpasowujac go w ujecie. 2. robisz matchmove i uzywajac narzedzi do maskowania maskujesz obiekt na ujęciu, ustawiasz maskę w 3d (np. na warstwie 3d w AE lub image plane w fusion czy tam plane w Nuke) i masz już to co chciałeś ;). Nie musisz trackować wszystkiego trackerem 2d lub animować położenia maski klatka po klatce lub na zasadzie klatek kluczowych, bo masz już matchmove wiec ustawiasz maskę w środowisku 3d i już wszystko jest. Miejscami bedzie trzeba tylko poprawić ustawienie punktów maski lub dorobić inną płaską maskę 3d. Roto 3d ma swoje plusy i minusy, ale myślę ze jest to najszybszy sposob na wygenerowanie prawie automatyczne maski i zaoszczędzenie czasu. Edytowane 17 Wrzesień 201113 l przez Tomasz_87