Gość panilusia Napisano 15 Wrzesień 2011 Share Napisano 15 Wrzesień 2011 cze wszystkim, jestem nowa i jeśli daję pytanie w złym dziale to sorki, z czasem się wyrobię. Mam kilka problemów z 3dmaxem, m.in. na renderach (V-ray) kolorowe rzeczy farbują mi wszystko wokół. Np. wstawiłam czerwoną kanapę, teraz wszystko na scenie jest różowe. Pokazałabym na zdjęciu o co chodzi ale nie wiem jak dołączyć. PLIS HELP!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lpshinoda Napisano 15 Wrzesień 2011 Share Napisano 15 Wrzesień 2011 nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba musisz pokombinować z direct illuminasion w ustawieniach V-Ray'a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirach Napisano 15 Wrzesień 2011 Share Napisano 15 Wrzesień 2011 to sie fachowo zwie "color bleeding" mozna to zalatwic dajac "farbujacemu" materialowi vray ovveride mat i zmieniajac material odpowiadajacy za GI na cos bardziej neutralnego. Tu masz przyklady http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/examples_vray_overridemtl.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
żółty Napisano 15 Wrzesień 2011 Share Napisano 15 Wrzesień 2011 możesz też globalnie zmniejszyć color bleeding w zakładce Indirect Illumination redukując wartość saturation w Post-processing Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 15 Wrzesień 2011 Share Napisano 15 Wrzesień 2011 Lepiej pokaż jakie masz światła w scenie, bo obstawiam że w kanapę wycelowane jest za mocne światło. Pokaż też materiał bo to może być za duży reflect w jakimś kolorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość panilusia Napisano 15 Wrzesień 2011 Share Napisano 15 Wrzesień 2011 Działa!!! Dzieki!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość panilusia Napisano 15 Wrzesień 2011 Share Napisano 15 Wrzesień 2011 Lucek, nie mam ustawianych osobno reflectów do map, używam VrayMaterials, gdzie jest jedna warstwa. Dopiero teraz się dowiedziałam o VrayOvveride Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 15 Wrzesień 2011 Share Napisano 15 Wrzesień 2011 No spoko spoko:D Ale i tak myślę że powinnaś się zaprzyjaźnić z mentalem:p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi