Gość panilusia Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 cze wszystkim, jestem nowa i jeśli daję pytanie w złym dziale to sorki, z czasem się wyrobię. Mam kilka problemów z 3dmaxem, m.in. na renderach (V-ray) kolorowe rzeczy farbują mi wszystko wokół. Np. wstawiłam czerwoną kanapę, teraz wszystko na scenie jest różowe. Pokazałabym na zdjęciu o co chodzi ale nie wiem jak dołączyć. PLIS HELP!!!
lpshinoda Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba musisz pokombinować z direct illuminasion w ustawieniach V-Ray'a
mirach Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 to sie fachowo zwie "color bleeding" mozna to zalatwic dajac "farbujacemu" materialowi vray ovveride mat i zmieniajac material odpowiadajacy za GI na cos bardziej neutralnego. Tu masz przyklady http://www.spot3d.com/vray/help/150SP1/examples_vray_overridemtl.htm
żółty Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 możesz też globalnie zmniejszyć color bleeding w zakładce Indirect Illumination redukując wartość saturation w Post-processing
Lucek Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 Lepiej pokaż jakie masz światła w scenie, bo obstawiam że w kanapę wycelowane jest za mocne światło. Pokaż też materiał bo to może być za duży reflect w jakimś kolorze.
Gość panilusia Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 Lucek, nie mam ustawianych osobno reflectów do map, używam VrayMaterials, gdzie jest jedna warstwa. Dopiero teraz się dowiedziałam o VrayOvveride
Lucek Napisano 15 Wrzesień 2011 Napisano 15 Wrzesień 2011 No spoko spoko:D Ale i tak myślę że powinnaś się zaprzyjaźnić z mentalem:p
Rekomendowane odpowiedzi