Napisano 23 Wrzesień 201113 l Tak jak w remacie. Jak otrzymać charakterystyki odbicia i rozproszenia światła z blendera?
Napisano 23 Wrzesień 201113 l w blenderze ;) zapodaj jakieś refki dla przykładu i dokładniej opisz o co ci chodzi, jeśli chcesz by ktoś ci pomógł :) Jak na razie z tego co zrozumiałem... funkcje których szukasz to aktywowanie shadera mirror i edycja ustawień glossiness aka Gloss w panelu mirror.
Napisano 23 Wrzesień 201113 l Autor ok w blenderze:D tak myślałem ale nie byłem pewny(widać "w" nawet zostało w temacie) Dzięki za szybką reakcję. A tak do sedna, mam do zrobienia porównanie metod oświetlenia w blenderze (dla informacji dobrze działającego blendera zainstalowałem dopiero dzisiaj wraz z indigo i yafaray, po wielu zmaganiach). Metody do porównania to radiosity, ray tracing, path tracing, photo mapping. Mam prostą scenkę w cornell boxie uvi sphere, cube i swiecący plane. Chodzi o to że mam dokonać porównania na podstawie charakterystyki odbicia i rozproszenia światła i nie wiem skąd je wziąć. Z góry dzięki za pomoc
Napisano 23 Wrzesień 201113 l Jeśli mowa o Blender Render to odbicia światła w nim nie istnieją, jest to renderer rastrowy, więc wszelkie efekty świetlne muszą być napisane w formie shadera, a w dodatku pisanie shadera jest możliwe jedynie bezpośrednio w kodzie tego renderera, ma Indirect Lighting przy włączonej opcji Aproximate w panelu Gather, w zakładce Environment, ale jest to sztuczny shader. W blenderze oświetlenie zależy od tego jak oświetlisz scene lampami nie od ustawień parametrów oświetlenia, a radiosity zostało usunięte od wersji 2.5. Zatem odbić w Blender Render raczej nie porównasz, chyba żeby zmusić się do testów Indirect Lighting który dużo nie daje, jest raczej używany by obiekty z shaderem Emmit wyglądały jakby żeczywiście emitowały światło. Porówywać można jedynie Indigo, Yafaraya, Cycles, Luxrendera i inne silniki z exporterami do blendera, mającymi metody biased lub unbiased odbić światła.
Napisano 23 Wrzesień 201113 l Autor Co do radosity to się zorientowałem i przeinstalowałem 2.59 na 2.49(phyton 2.6 + indigo(blendigo 2.4) + yafaray 0.1.1. Czyli jeśli dobrze rozumiem z blendera nie mogę wyciągnąć charakterystyk odbicia i rozproszenia? Do porównania mam metody nie raytracery. Wiec za pomocą yafaray da się zrobić photo mapping i path tracing a indigo robi radiosity i ray tracing tak. W yafaray w ustawieniach rendera nawet jest możliwość zmiany path tracing na photo mapping, to chyba wystarczy przy tych samych materiałach i tym samym źrudle światła różnica jest widoczna. A co do radiosity to zrobilem jak na razie ze standardowego rendera blendera, ale muszę wykorzystać do tego indigo i jeszcze ray tracing jak wiesz jak się za to zabrać lub jakiś tutorial dobry to prosze o podesłanie linku. Pozdrawiam i dzięki za pomoc
Napisano 23 Wrzesień 201113 l Ja niestety nie znam Indigo ani Yafa prawdopodobnie oba mają ray tracing i path tracing i zdaje sie chodzi ci raczej o photon mapping nie photo mapping :) jak wpiszesz photo mapping w google to dostaniesz coś innego. Tak, z blendera nie wyciśniesz odbić światła, jedynie odbicia lustrzane i rozproszenie shadera meteriałów.
Napisano 23 Wrzesień 201113 l Jeśli mowa o Blender Render to odbicia światła w nim nie istnieją, jest to renderer rastrowy, więc wszelkie efekty świetlne muszą być napisane w formie shadera, a w dodatku pisanie shadera jest możliwe jedynie bezpośrednio w kodzie tego renderera, ma Indirect Lighting przy włączonej opcji Aproximate w panelu Gather, w zakładce Environment, ale jest to sztuczny shader. Bzdura - BI jest raytracerem (kiedyś był rasteryzerem, ale to wieki temu, a teraz z rasteryzacji praktycznie nic nie zost), a jeśli materiałowi dodasz glossy to nawet śledzi ścieżki promieni (ilość sampli z ustawień materiału i głębokość z ustawień materiału) ;p - jest on backward raytracer (promienie są rzucane od oka/kamery do światła - inaczej niż w normalnym świecie), dzięki czemu jest znacznie wydajniejszy niż forward raytracer (jak Yafaray), który robi w drugą stronę od światła do kamery przez co potrzebuje nieporównywalnie więcej obliczeń i promieni, ale dając automatycznie efekty kaustyczne (w backward rzucasz wysokość obrazka * szerokość obrazka, a w forward nieograniczoną z góry liczbę promieni z każdego światła na scenie). Yafaray można przygotować do wydajniejszego działania zamieniając go w backward + photon mapping. zainstalowałem dopiero dzisiaj wraz z indigo i yafaray, po wielu zmaganiach). Metody do porównania to radiosity, ray tracing, path tracing, photo mapping. Tylko po co indigo skoro nie masz do porównania bi-directional pathtracera (połączenie renderowania backward i forward) z samplowaniem MLT ;p. Co do samego renderingu w Blenderze to radiosity wywalono w 2.5x i będzie nowa metoda po mergu z render branch (coś jak w filmach Pixar/ILM oparte o chmury punktów i śledzenie promieni kolidujących z chmurami) - teraz jest tylko szybsza, ale gorsza wersja bez raytracingu o której n-pigeon wspomniał... za kilka miesięcy będzie też Cycles on tak jak Indigo jest bi-directional pahttracer z MLT.
Napisano 24 Wrzesień 201113 l nie twierdziłem że nie ma raytracingu, ale ogranicza się on do świateł, odbić lustrzanych i przezroczystości materiałów
Napisano 24 Wrzesień 201113 l nie twierdziłem że nie ma raytracingu, ale ogranicza się on do świateł, odbić lustrzanych i przezroczystości materiałów No właśnie raytracing jest używany do ustalenia koloru obiektu (promień uderza w geometrię i dzięki obliczeniu kąta odbitego promienia i wektorowi od punktu uderzenia w kierunku światła są liczone shadery diffuse, specular) - rasteryzacja dziś pozostała jako alternatywa dla niektórych efektów - np. cienie mogą być rasteryzowane (dla samego buffor-z nie warto robić raytracingu) do shadowmap lub raytracowane.
Napisano 24 Wrzesień 201113 l @Skoti no w sumie racja gdyby nie to, raytracing po za obliczeniami, nic by nie wyprodukował Przypomniało mi się, że w render branchu, był raytracingowe odbicia światła, ale zdaje się zostało to porzucone, za dużo trzeba przy tym zrobić a Brechtowi i BF bardziej opłaca się, zająć się Cycles. Może na Graphicall.org jest jeszcze jakiś build z render branchem, do testów porównawczych pewnie się nada.
Napisano 24 Wrzesień 201113 l Autor ok, wiem już jak uzyskać radiosity w blenderze do 2.49 nadal jest i właśnie taką wersje posiadam. path tracing i photn mapping z yafaray w ustanowieniach rendera się zmienia. A jak z tym ray tracing, jak do tego podejść? Czy musi tam być umieszczone jedna z lamp czy wystarczy jak materiał emituje światło? Z tego co zauważyłem to w opcji rendera jest buton "ray" który odpowiada za ray racing a w materiałach jest "ray mirror" i "ray transp" (blender 2.49). Jak to zrobić żeby uzyskać w miarę dobry efekt cienie itp. (Scena to cornell box z uvi spherą i cube u góry świeci plane)
Napisano 24 Wrzesień 201113 l @pawelhuta: Jeśli chcesz w miarę równe porównanie to użyj do backward raytracingu yafaray (direct lighting) i do forward raytracingu pathtracing z ustawieniami pathtracera na None i ilość sample i głębokość pathtracera na 0 (będzie robił wtedy zwykły raytracing, bo będzie 0 rozgałęzień ścieżek, ze względu na 0 sampli).