p33t-r Napisano 10 Październik 2011 Share Napisano 10 Październik 2011 Witam wszystkich, Minęły wakacje, jest trochę czasu przed pisaniem pracy inżynierskiej, więc wziąłem się za kolejny projekt - motocykl, a właściwie chopper, który mam zamiar przedstawić w stylu rust/postapo. Na razie mozolny modelling. Model robię bez żadnych referencji, stylizuję się na jeden z motocykli, który znalazłem w internecie "Brown pearl". Nie mam wielkiej wiedzy nt. budowania motocykli, ale sporo z zakresu mechaniki i rowerów, więc będę się starać nie robić rażących błędów w konstrukcji :) Jeśli ktoś zna jakąś dobrą stronę opisującą aspekty mechaniczne (chodzi mi o silnik i zespół napędowy), ewentualnie miejsce, gdzie mogę znaleźć jakieś referki, to byłbym wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam, Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smoku Napisano 16 Październik 2011 Share Napisano 16 Październik 2011 Może nikt nie skomentował bo jeszcza mało pokazałeś, ale póki co jest przyzwoity modeling (chociaż mało faktycznie) a przede wszystkim jeśli złapiesz klimat PA choppera to będzie zajebiste. Tu kluczowe będa dobre textury ;> Pozdrawiam czekam na więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plasti Napisano 16 Październik 2011 Share Napisano 16 Październik 2011 nie czekaj na komenty tylko jedz z koksem, temat dobry, bede zagladal... pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przems Napisano 16 Październik 2011 Share Napisano 16 Październik 2011 "Jeśli ktoś zna jakąś dobrą stronę opisującą aspekty mechaniczne (chodzi mi o silnik i zespół napędowy), ewentualnie miejsce, gdzie mogę znaleźć jakieś referki, to byłbym wdzięczny za wszelką pomoc." wydaje mi się że tylny kapeć ma "niemotocyklowy" profil , przyszłemu harleyowcowi może być ciężko złożyć się w zakręt na prostopadłej oponie ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 16 Październik 2011 Share Napisano 16 Październik 2011 Pouszkaj serwisowekm ale lepiej na bikespics com. Jakby byl sezon i bedziesz chcial zrobic supersporta to mozesz moja CBR lub ZX6R obfotografowac :). No ale to rzedowka. Ja bym na twoim miejscu wrzucil tam 1 cylek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p33t-r Napisano 16 Październik 2011 Autor Share Napisano 16 Październik 2011 @sebazx6r Planowałem raczej 2-cylka klasycznego wstawić do tego. Bardziej się martwię o dobre odwzorowanie całego układu sprzęgło+skrzynia itp. @przems Dzięki za opinię na temat oponki - faktycznie nadal coś mi w niej nie pasuje, poprawię przy następnej okazji :) Na razie wrzucam postępy - dokończona ramka, zrobiona kiera, błotnik i siodełko wymodelowane spline'ami (mieszam techniki czasem, w zależności od kształtu): Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebazx6r Napisano 17 Październik 2011 Share Napisano 17 Październik 2011 Chyba pokrywa sprzegla po co masz modelowac to czego nie widac? Kosz sprzeglowy tarcze w srodku sprezynki etc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Degustator Napisano 23 Październik 2011 Share Napisano 23 Październik 2011 świetnie się model zapowiada, ale popraw kierownicę żeby była konkretniejsza :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p33t-r Napisano 24 Październik 2011 Autor Share Napisano 24 Październik 2011 świetnie się model zapowiada, ale popraw kierownicę żeby była konkretniejsza :) Co dokładnie masz na myśli? Dorzucę do niej jakiejś gripki, klamek nie będzie, wszystko będzie obsługiwane z nóg ;) Wrzucam mały upload - mało czasu podczas badań do projektu inżynierskiego - dodałem poprawki w błotniku, oponce, przednim amorze, domodelowałem lampę przednią i tylne oraz hamulce. Jeszcze te detale nie są dokończone, ale na razie nie mogę na nie patrzeć więc zajmę się w końcu może silnikiem, dorwałem sporo referek więc coś będzie trzeba ruszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martix69 Napisano 24 Październik 2011 Share Napisano 24 Październik 2011 Mnie ciekawi jedna rzecz, mianowicie tylne hamulce. Pierwszy raz widzę żeby zębatka spełniała jednocześnie funkcje tarczy hamulca i odwrotnie. Znawca nie jestem wiec na 100% sie nie znam ale nie widziałem jeszcze takiego połączenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p33t-r Napisano 24 Październik 2011 Autor Share Napisano 24 Październik 2011 @martix69 - to bardzo częste połączenie. W wielu chopperach to widziałem. Taki hamulec jest często dodatkowo montowany w jednym miejscu pod oś, dzięki czemu ma większą siłę hamowania i stabilność, tak jak tu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martix69 Napisano 25 Październik 2011 Share Napisano 25 Październik 2011 Widzisz mówiłem ze sie nie znam :) Swoja droga ciekawie zestawienie no i fajnie to wygląda, bo felga jest odsłonięta z jednej strony. Dzięki wielkie za info, na pewno sie przyda bo już od jakiegoś czasu przymierzam sie do modelowania chopperka, ale poczekam na twoj projekt bo pewnie dowiem sie czegos ciekawego. Pozdro i ciągnij to dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Degustator Napisano 27 Październik 2011 Share Napisano 27 Październik 2011 jak konkretniejsza? dorzuć gumowe końcówki,ja bym trochę jeszcze bardziej wygiął ją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi