Napisano 14 Październik 201113 l Firma E-on Software ogłosiła, iż już w listopadzie zobaczymy nowe programy z serii Vue 10. do tworzenia krajobrazów i animacji. Więcej na oficjalnej stronie producenta. Pełna treść wiadomości znajduje się na stronie głównej serwisu pod adresem: http://www.max3d.pl/news.php?id=2038
Napisano 15 Październik 201113 l Niestety program bardzo słabo współpracuje z innymi programami jeśli chodzi o rendering i oświetlenie. Posiadam wersje 9 xstream i niestety z 3ds max 2011+ V-ray 2.0 osiąga się bardzo słabe efekty. Jeśli scena ma przedstawiać ładny słoneczny dzień to jeszcze nie jest źle. Idzie dopasować ustawienia tak, by obiekty z Vue jakoś współgrały tymi z 3Ds Max. Jednak w przypadku każdego innego oświetlenia już nie jest tak kolorowo. Występuje też wiele błędów i niedociągnięć. Np światło typu directonal, nie rzuca cieni z obiektów Vue na te w maxie. Mógłbym wymienic dziesiątki innych niedociagniec w temacie współpracy z oprogramowaniem, ale tyle tego jest, że miejsca nie starczy. jeśli wprowadzą w samym Vue V-raya to wtedy będzie to bardzo przydatne narzędzie. Póki co program sam w sobie jest bardzo dobry, ale mało praktyczny.
Napisano 15 Październik 201113 l tulips24 - nie deprecjonuje twojego doswiadczenia z VUE ale jakos kolesie z wielu znamienitych studio filmowych (http://www.e-onsoftware.com/about/?page=Customers) dali rade wykorzystac Vue bardzo praktycznie...
Napisano 15 Październik 201113 l Od kilku lat przeglądam newsy ze strony e-on software dotyczące Vue i widziałem jego zastosowanie w wielu produkcjach filmowych czy wizualizacji. Niestety by uzyskać dobry efekt albo trzeba importować obiekty do Vue i w nim renderować, albo kombinować i poświęcać bardzo duą ilość czasu nqa coś, co można zrobić z lepszym skutkiem przy wyk. obecnych narzędzi jak V-ray scatter i dostępnych bibliotek modeli. Zobacz jak jest rozwiazana sprawa oswietlenia obiektów Vue w mentau czy V-rayu. Ustawia się po prostu jedno GI wyrażone w mocy oświetlenia. V-ray sun daje jedynie kierunek światła, czyli po prostu gdzie i jak będą padać cienie. Dobrze, że choć V-ray sun rzuca cienie z obiektów Vue na te z maxa. Oczywiście o renderowaniu atmosfery można zapomniec w V-rayu bo po prostu chmurki czy niebo nie zostanie wyrenderowane. Kombinując w drugą stronę, czyli wyk. environment z Vue, niestety obiekty z maxa nijak wyglądają przy renderze. Pomijając już fakt, że trwa on wtedy 5x dłuzej niż sam V-ray. Otwórz jakaś scenę dodanądo programu i wstaw do niej 2-3 sphere z różnymi mat z maxa i wyrenderuj. Kombinując przez tydzień z rónymi ustawieniami nie uzyskasz dobrego efektu. Chyba, że wyrenderuje się osobno obekty vue i te z maxa. Generalnie chodzi tu tak jak pisałem wcześniej o sposób w jaki potraktowano kompatybilność z V-rayem i mentalem. Jedna opcja w której ustawia siępo prostu jasność obiektów z Vue to trochę za mało. Oczywiście trzeba odznaczyć opcje atmosphere i sky (tych dot Vue) bo nic się nie wyrenderuje. Byc moze widziałeś filmik na yt jak pokazują współpracę Vue z mentalem w maxie. O innych warunkach oświetleniowych wyglądających realistycznie mozna zapomnieć. O chmurkach też, bo się po prostu nie wyrenderują. Jak ktoś woli teksturowanie i kompozycję w Vue to moze osiągnąć fajne efekty.Jeśli odwrotnie, w maxie kompozycja z wyk mozliwości Vue, to szczerze mogę tej osobie odradzić zakupu. Lepiej wtedy kupic biblioteki evermotion i jakiegoś dobrego scattera. Dla małych firm czy pojedyńczych osób program niestety nie znajdzie dobrego zastosowania.
Napisano 16 Październik 201113 l Zainstalowałem vue 9 i pobrałem aktualizacje producenta, które w opisie poprawiają współpracę z mentalem i V-rayem. Jeśli chodzi o mentala to z tego co udało mi się przetestować, wszystko działa dobrze i envi z Vue realistycznie oświetla obiekty z maxa i wszystko ładnie współgra. Co ciekawe nawet atmosphere i sky jest poprawnie renderowane. Więc jeśli chodzi o mentala to nie mam obecnie zastrzeżeń. Co do V-raya to niestety, ale nadal jest źle i patche nic nie zmieniły. To samo, co pisałem wcześniej. Jeśli ktoś ma inne spostrzeżenia co do Vue i V-ray to niech odezwie się na priv.