Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej, nie wiem czy w odpowiednim dziale piszę, ale mam pytanie czy ktoś z Was próbował kiedykolwiek stawiać serwer Localhost na Xampp'ie na komputerze podłączonym przez Ad-Hoc? Nie do końca działa tak jak powinno... na komp 1 piszę w eclipse, komp dwa (serwer) podłączony do 1 za pomocą WiFi Ad-Hoc, zainstalowany xampp i dysk sieciowy widziany przez komp 1. Jak z komp 1 uruchomic localhost na komp 2? Oba kompy win XP.

• Odpowiedzi 3
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Napisano
Hej, nie wiem czy w odpowiednim dziale piszę, ale mam pytanie czy ktoś z Was próbował kiedykolwiek stawiać serwer Localhost na Xampp'ie na komputerze podłączonym przez Ad-Hoc? Nie do końca działa tak jak powinno... na komp 1 piszę w eclipse, komp dwa (serwer) podłączony do 1 za pomocą WiFi Ad-Hoc, zainstalowany xampp i dysk sieciowy widziany przez komp 1. Jak z komp 1 uruchomic localhost na komp 2? Oba kompy win XP.

Chyba nie do końca tak to działa. Localhost to ten komputer, na którym teraz jesteś (inaczej, 127.0.0.1). Można z tym pewnie pokombinować za pomocą konfiguracji etc/hosts, ale ja bym tego nie robiła :) Łatwiej chyba będzie ci zmienić lokację, którą Apache zainstalowane na serwerze localhost będzie uważało za katalog główny (DocumentRoot). A robi się to tak:

- szukasz pliku httpd.conf i edytujesz go

- wyszukujesz linijkę, gdzie pisze "# This should be changed to whatever you set DocumentRoot to." - pod spodem powinno być coś w rodzaju:

- jeśli dysk sieciowy masz podmontowany pod literkę, powiedzmy, Z:, to sobie tam wpiszesz Z:/www i gotowe.

A jeszcze z dodatkowych trików, jeśli chcesz być wygodnicki i oprócz localhosta chcesz zasymulować lokalnie inne domeny, to możesz sobie ustawić w

C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts

żeby szukało tej symulowanej domeny pod 127.0.0.1 a potem stworzyć w konfiguracji Apache rekord

• Like 1
Napisano

dzięki za pomoc bardzo się przydała... faktycznie połączenie przez IP komputera serwera jest okej pod warunkiem.... może komuś na przyszłość pomoże, w pliku httpd-xampp.conf trzeba zmienić dwa razy na końcu:

Order deny,allow

Deny from all

Allow from ::1 127.0.0.0/8 \

na:

Order deny,allow

Deny from all

Allow from all

w przeciwnym wypadku Xampp wyrzuci błąd i nie pozwoli na wejście z innego IP niż serwer.

Temat do zamknięcia.