Napisano 16 Październik 201113 l Hej, nie wiem czy w odpowiednim dziale piszę, ale mam pytanie czy ktoś z Was próbował kiedykolwiek stawiać serwer Localhost na Xampp'ie na komputerze podłączonym przez Ad-Hoc? Nie do końca działa tak jak powinno... na komp 1 piszę w eclipse, komp dwa (serwer) podłączony do 1 za pomocą WiFi Ad-Hoc, zainstalowany xampp i dysk sieciowy widziany przez komp 1. Jak z komp 1 uruchomic localhost na komp 2? Oba kompy win XP.
Napisano 16 Październik 201113 l Hej, nie wiem czy w odpowiednim dziale piszę, ale mam pytanie czy ktoś z Was próbował kiedykolwiek stawiać serwer Localhost na Xampp'ie na komputerze podłączonym przez Ad-Hoc? Nie do końca działa tak jak powinno... na komp 1 piszę w eclipse, komp dwa (serwer) podłączony do 1 za pomocą WiFi Ad-Hoc, zainstalowany xampp i dysk sieciowy widziany przez komp 1. Jak z komp 1 uruchomic localhost na komp 2? Oba kompy win XP. Chyba nie do końca tak to działa. Localhost to ten komputer, na którym teraz jesteś (inaczej, 127.0.0.1). Można z tym pewnie pokombinować za pomocą konfiguracji etc/hosts, ale ja bym tego nie robiła :) Łatwiej chyba będzie ci zmienić lokację, którą Apache zainstalowane na serwerze localhost będzie uważało za katalog główny (DocumentRoot). A robi się to tak: - szukasz pliku httpd.conf i edytujesz go - wyszukujesz linijkę, gdzie pisze "# This should be changed to whatever you set DocumentRoot to." - pod spodem powinno być coś w rodzaju: - jeśli dysk sieciowy masz podmontowany pod literkę, powiedzmy, Z:, to sobie tam wpiszesz Z:/www i gotowe. A jeszcze z dodatkowych trików, jeśli chcesz być wygodnicki i oprócz localhosta chcesz zasymulować lokalnie inne domeny, to możesz sobie ustawić w C:\WINDOWS\system32\drivers\etc\hosts żeby szukało tej symulowanej domeny pod 127.0.0.1 a potem stworzyć w konfiguracji Apache rekord
Napisano 16 Październik 201113 l Autor dzięki za pomoc bardzo się przydała... faktycznie połączenie przez IP komputera serwera jest okej pod warunkiem.... może komuś na przyszłość pomoże, w pliku httpd-xampp.conf trzeba zmienić dwa razy na końcu: Order deny,allow Deny from all Allow from ::1 127.0.0.0/8 \ na: Order deny,allow Deny from all Allow from all w przeciwnym wypadku Xampp wyrzuci błąd i nie pozwoli na wejście z innego IP niż serwer. Temat do zamknięcia.