Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, zamierzam kupić kompa, który służył będzie mi głównie pod rendering (3dsmax + mental, Vray)

Przymierzam się mniej więcej do takiej konfiguracji:

-Intel Core i7-2600K QuadCore 64 Bit 3.4GHz

-Asus GeForce GTX570 DCII 1280MB (320-bit) lub tańszy o 400zł GeForce GTX560 Ti TOP 1GB DirectCu II (256-bit)

-Patriot 2x4GB 2000MHz Dual Viper Xtreme Low Voltage

-Asus P8P67 Deluxe rev.B3 DDR3 (Lga1155)

-Samsung 2TB 32MB Cache S-ATA 2

- plus reszta bajerów: zasilacz, obudowa itd.

Kosz to jakies 4500zł(bez monitora). Co myślicie o takiej konfiguracji?

Lepiej kupić tańszą grafike( do renderu w sumie nie potrzebna) i zainwestować np w 16GB RAM?

W renderowaniu sprawdza się lepiej 4-rdzeniowy i7 czy może spróbować z 6 lub 8 rdzeniowym AMD ?

• Odpowiedzi 19
  • Wyświetleń 3,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Witam!

Mam obecnie podobny dylemat przy wyborze zestawu pod grafikę 3d + praca na video. Tylko, że Twój zestaw opiera się na Intelu i Nvidii, mój na ATI/AMD - taki sprzęt splanowałem:

AMD Phenom II X6 1090T - 3.2GHz 6-rdzeni - w testach Intel niby wypada najczęściej lepiej, aczkolwiek ja biorę AMDka, myślę, że 6-rdzeniowy na dłużej mi starczy a do tego wszystkiego stosunek ceny do jakości wydaje mi się najbardziej atrakcyjny. A sprzęt zawsze można trochę podkręcić np. wkładając lepsze chłodzenie niż fabryczne i może śmigać pewnie na 3.6-3.8GHz.

Jeśli idzie o płytkę to też chce Asusa choć nie wybrałem jeszcze modelu. No tutaj oczywiście płytka idzie pod AM3 w moim wypadku bo procek AMD.

Do tego planuję dołożyć kartę od XFX model 6870, wersja z 2GB pamięci i tutaj poleciłbym Ci zastanowić się nad tym, aby wybrać kartę z 2GB pamięci zamiast 1GB, skoro już i tak wykładasz tyle kasy na sprzęt, karta z pewnością z większą pamięcią będzie sprawniej funkcjonowała.

Co do pamięci to widziałem te vipery ostatnio w komputroniku, taki zestawik wyglądał bardzo przyjemnie aczkolwiek nie wiem czy nie warto w takim wypadku zaoszczędzić trochę i wybrać pamięci ddr3-1800mhz albo 1600-tki nawet. Pod intelowski sandy bridge są zestawy pamięci Kingston HyperX DDR3 2X 4GB 1600MHz, koszt jest niższy o jakieś 60% w stosunku do ceny viperów. Może warto potem dorzucić tą kasę to karty, ja właśnie mam podobny problem z tym wyborem pamięci, ale może ktoś jeszcze podpowie.

To tak ode mnie ... generalnie jak ma się kasę to można iśc w Intela, aczkolwiek warto myślę mimo wszystko rozważyć tego 6-rdzeniowego AMD.

Napisano
  wojTyn napisał:
Witam, zamierzam kupić kompa, który służył będzie mi głównie pod rendering (3dsmax + mental, Vray)

Przymierzam się mniej więcej do takiej konfiguracji:

-Intel Core i7-2600K QuadCore 64 Bit 3.4GHz

-Asus GeForce GTX570 DCII 1280MB (320-bit) lub tańszy o 400zł GeForce GTX560 Ti TOP 1GB DirectCu II (256-bit)

-Patriot 2x4GB 2000MHz Dual Viper Xtreme Low Voltage

-Asus P8P67 Deluxe rev.B3 DDR3 (Lga1155)

-Samsung 2TB 32MB Cache S-ATA 2

- plus reszta bajerów: zasilacz, obudowa itd.

Kosz to jakies 4500zł(bez monitora). Co myślicie o takiej konfiguracji?

Lepiej kupić tańszą grafike( do renderu w sumie nie potrzebna) i zainwestować np w 16GB RAM?

W renderowaniu sprawdza się lepiej 4-rdzeniowy i7 czy może spróbować z 6 lub 8 rdzeniowym AMD ?

Plyta:

Wystarczy Ci wersja pro tego modelu,

ram nie ma sensu kupowac 2000 MHz pod sb wystarczy 1600 MHz cl8 2 * 4 GB ~ 250 zl

2 Sprawa ten "4 rdzeniowy i7" ma nie 4 a 8 rdzeni (4 + HT)

Jezli ma to byc tylko pod render to zamiast grafiki i sb kupujesz 2 * amd x6 i masz 1,5 weiksza wydajnosc.

Bo nie rozumiem tego "Zestaw do renderingu "

Napisano

Ma 4 rdzenie. Pamięci nie muszą być takie szybkie. Lepiej wybierz dobry zasilacz bo od tego zależy OC.

Napisano

Masz 4 rdzenie tylko inne elementy procesora są podublowane i potrafią emulować fizyczne rdzenie;)

Napisano

"renderowaniu sprawdza się lepiej 4-rdzeniowy i7 czy może spróbować z 6 lub 8 rdzeniowym AMD ? "

Intel I7 2600K - swietnie sie kreci i ma kopala:)

Napisano

Traitor: Z ciekawości do ilu go podbiłeś u siebie? Był tu taki wątek ale umarł.

FUSE: Jak ja? Co masz na myśli?

Edytowane przez Lucek

Napisano
  Lucek napisał:
Masz 4 rdzenie tylko inne elementy procesora są podublowane i potrafią emulować fizyczne rdzenie;)

4 rdzenie 8 watków i koniec tematu ...

Edytowane przez FUSE

Napisano

Koledzy a może podpowiecie czy warto - tak chociaż hipotetycznie - pchać się np. w rozwiązanie SLI/Crossfire ? widziałem kiedyś testy, co prawda tyczyły się gier, ale jednak to rozwiązanie nie było extra, dla mnie skoro są 2 karty pracujące razem to powinno mieć wydajność x2, ale tak nie jest w rzeczywistości. Bo ja jeszcze rozważałem wcześniej przy swoim zestawie zakup takiego potworka jak Radeon 6970 - aczkolwiek zgubiłem się ostatnio w oznaczeniach. Wcześniej ATI robiło tka, że karty 2-rdzeniowe były oznaczone jako X2, a teraz? Czy np. seria 6970 i 6990 są jedno czy dwu-rdzeniowe bo już głupiałem trochę.

Natomiast nawiązując do tej kwestii - wybralibyście kartę 2-rdzeniową czy kombinowali z dwoma kartami w SLI/Cross?

Napisano

Inir: A co dokładnie zamierzasz robić? Jakich programów chcesz używać?

Traitor: nieźle nieźle:D Ja mam tylko 4747 już wyciągane BCLK. A jakie chłodzenie? Kupiłem 2 enermaxy clustery zobaczymy czy coś jeszcze pokręcę. Było 10 w Cinebenchu?

Napisano

Radek 6990 jest karta dwuprocesorowa, Jesli chodzi o sli/cross zalezy do czego te karty maja sluzyc? Jesli uzywasz 3dsmax to wydajnosc karty dwuprocesorowej bedzie widoczna jedynie w wersji 3dsmax 2012. Wczesniejsze tego typu rozwiazan nie obsluguja. Druga sprawa SLI czy Cross ponownie pytanie do czego jesli chcesz renderowac za pomoca GPU to karty oparte na SLI - geforce'y

Napisano

Więc tak Panowie, co do tego czego używam to jest tego ogrom, ale począwszy od 3maxa oczywiście (ale nie wersja 2012, więc widzę, że pożytku z 2-rdzeniowej karty nie będzie), ponadto czasem lubię zajrzeć do darmowego blendera, mam też maye. Z grafy 2d to standardowo - corel + photoshop + niektóre elementy lubię robić w gimpie - niby darmowy a pracuje się tam miło (no może irytuje to ciągłe wiszenie na wierzchu okienek ale co zrobić). Ponadto poza grafiką i renderowaniem to obróbka video, niby prosta, ale mocny sprzęt by ją przyspieszył, szczególnie jak robię konwersje formatów czy rozdzielczości, a to trwa często długo ;/ + wszystkie typowe biurowe zastosowania, czasem coś mogę odpalić z gier, czy przygotowuje jakieś pokazy ze zdjęć w formie video, ale to już mniejsza większość. Zależy mi na mocnym sprzęcie, aby skrócić czas renderowania i konwersji video to raz, dwa najczęściej na kompie wiele się dzieje, tzn. chodzi sporo programów jednocześnie, gdy jeden konwertuje to ja już na drugim robię coś innego, a na słabym sprzęcie już zaczyna to powoli być mało możliwe.

Czyli zostaje mi chyba postawić na początku na jedną mocną kartę 1-rdzeniową a najwyżej potem dołożyć druga, tylko płytkę teraz główną muszę dobrać.

A znalazłem jeszcze jedną rzecz - mianowicie te karty dla PRO - tutaj macie listę - nigdy nie miałem z nimi do czynienia a nazwy mi nic nie mówią i ciężko jest mi je porównać jakoś z normalnymi kartami graficznymi. Wydaje mi się po parametrach, że są straszliwie drogie i wolne, nie umywając się do nowych radeonów czy GF;ów ;/

Napisano

Zapomnij o Qudro bo kasa w bloto poleci. Kup zwyklego GF lub Radka, nie ma co szukac gwiazdki z nieba. Moge sie zalozyc, ze zwykly staruszek gf9800gt w zupelnosci by Ci wystarczyl. Nie wiem co bys musial tworzyc, by miec wymogi podwojnej, kosmicznej karty graficznej.

Napisano

Bardzo dobra karta do maxa to gtx 285 - można dostać ją na allegro za kilka stówek. Nie wariuje w maksach, przyzwoicie renderuje na gpu (chociaż bez przesady). Wersja gainwarda chodzi ciszej. Inne mają referencyjny układ chłodzenia i brzmią jak startująca rakieta, choć w gpu to chyba już standard;) Jakbyś chciał pograć to również dźwiga gry bez problemu.

Napisano

W moim domowym kompie funkcjonuje GF model 9800GTX+, fajnie śmiga to fakt, aczkolwiek nie jest już to demon prędkości, w połączeniu z nie najmocniejszym 2-rdzeniowym prockiem i obslugiwanymi przez xp;ka 3gb RAMu nie umywa się specjalnie do takiego porządnego zestawu na najnowszym sprzęcie. A jak już mam wymieniać to nie chcialbym czegoś słabego brać, aby nie było tak, ze po roku powiem, że to już nie to. Pomijając w ogóle fakt, że lubię co jakiś czas sprzęt zmienić bo lubie nowinki. Ale jeśli mówicie, że nie ma co pchać się w takiego potworka 2-rdzeniowego jeśli idzie o kartę to może w takim razie może po prostu przejrzę jeszcze raz stronkę komputronika i wyszukam w takim razie sobie coś z serii 5xx od GFa lub po prostu radka z 6-tej serii. Przejrzałem jeszcze z rana parę benchmarków i karty ładnie śmigają obie, także powinno być OK. Dołączę do tego procesor i ram i powinno hulać aż miło.

Napisano
  • Autor

Używam 3ds maxa 2011 głównie do renderowania wizualizacji (architektura itp). Potrzebuje do tego dobrać przede wszystkim odpowiedni procesor (resztę sprzętu będę dobierał do procka), który z procesor lepiej się sprawdza przy renderowaniu? i7 czy jednak 6 lub 8 rdzeniowy AMD. Dodam jeszcze, że nie będę bawić się w OC.