Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich,

Od paru dni wziąłem się porządniej za grafikę 3D, więc postanowiłem sobie, że wypadałoby ogarnąć podstawowe funkcje animacji i VRaya.

No i zabrałem się za to. Kolega zlecił mi małą animację, którą wykorzysta na początek wywiadu.

Scenę zrobiłem, oświetlenie też. Z animacją kamery (VRay) nie miałem problemu aż do momentu, kiedy chcę tą kamerą coś wyrednerować. Nie ważne czy to pojedyńcza klatka czy film, zawsze redner z mojej kamery jest czarnym tłem. Gdy zmienię widok z kamery na perspektywę wszystko się pięknie renderuje.

Wie ktoś o co chodzi?

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Cześć. Zły dział! Pobaw się wartościami shutter speed i f-number. Wystarczy w sumie zmienić f-number na mniejszą wartość. Działanie tych dwóch parametrów podobne jak w lustrzankach. (odpowiednio - szybkość migawki i przesłona) Pozdrawiam!

Napisano

Albo wyłączyć w ogóle ekspozycję (exposure) w kamerze. Na początek ułatwi to pracę.

Napisano

Następnym razem, umieść sobie kamerę Vray na początku pracy i dopasuj (kamerę, oświetlenie) do sceny i używaj tej jednej kamery do podglądu pracy, później znacznie łatwiej tobie będzie dopasować wszystko na końcu.