Ajgor Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 (edytowane) Witam. Mam sobie postać kobiety, w którą wstawiam bipeda. W zasadzie mam bipeda już dokładnie dopasowanego do całej sylwetki. Mam jednak mały problem. Otóż postać ma długi warkocz, który chciał bym też animować. I tu moje pytanie. Czy do bipeda można dodać elementy, które "wsadzę" w ten warkocz, a które będą działały z bipedem? Czy może muszę w warkocz wstawić osobne kości? I tu w takim razie kolejne pytanie: jak w takim razie te kości powiązać z resztą? Czy nakładać na nie ten sam modyfikator (skin, czy physique), co na całość, czy osobny? Itd A przy okazji: lepszy jest modyfikator skin, czy physique? Edytowane 31 Październik 2011 przez Ajgor
PLS Napisano 31 Październik 2011 Napisano 31 Październik 2011 Jest możliwość dodania kolejnych kości i przyłączeniu ich do dowolnej innej kości bipeda. Tam gdzie ustawiasz strukturę bipeda (w zakładce Structure) jest poniżej Xtras. Klikasz Create Xtra, ustawiasz odpowiednią ilość kości łączonych (Links), klikasz ukośną strzałkę i wybierasz głowę bipeda aby do niej przyłączyć kości warkocza. Później ustawiasz je na głowie. Dla mnie (i zapewne dla większości) zdecydowanie lepszy jest Skin.
Ajgor Napisano 1 Listopad 2011 Autor Napisano 1 Listopad 2011 Dzięki. To jest to, czego szukałem. Tylko jeszcze chciał bym doprecyzować. Do tak utworzonego "łańcucha" kości sam muszę sobie dodać IK?
Rekomendowane odpowiedzi