Skocz do zawartości

LCD IPS czy PRO CRT :)?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Planuję zmienić monitor na nowy. Całe życie używałem CRT i bardzo mi one pasują. Tak wiem, są wielkie, zjadają prąd, matki z dziećmi i migoczą (nie zauważyłem). Ceny monitorów LCD IPS są dosyć wysokie niestety, aczkolwiek jestem w stanie dać te tysiąc złotych na monitor. Jednak z drugiej strony pogrzebałem trochę, znalazłem fajny artykuł. Niestety, nie wiem, który to rok, ale opisuje on wszystkie PRO CRT dla grafików, czyli Eizo, iiyama itp. o wysokich rozdzielczościach i wartościach odświeżania :) Pomyślałem sobie, że skoro mi wielkość CRT przez całe życie nie przeszkadzała to teraz też nie będzie, a cena takiego CRT jest nie wielka jednak, bo te rzadsze modele to po 200 zł jakoś. Przeglądałem też Allegro i zauważyłem aukcję monitorów LCD IPS HP 20" 4:3 w granicach 300 zł. Co o tym sądzicie? Jaki byłby najlepszy wybór, aby mieć coś dobrego, ale nie przepłacić :)

• Odpowiedzi 5
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Monitor za 300zl raczej moze ci nadac lub nie ladnego wygladu na biurku ;). Proponuje ci przed zakupem takiego taniego monitora przejsc sie do jakiegos marketu ze sprzetem rtv i zobaczyc jak to swieci/pracuje ,a przekonasz sie o czym pisze :). Kilkanascie lat temu tez stalem przed wyborem monitora i tez skusilem sie na CRT kupilem EIZO z 200h przebiegiem i byl bardzo dobry pozatym ze... Zajmowal cale miejsce na biurku, siedzialem nosem na ekranie ze wzgledu na wielkosc ,pradozernosc, wedrowanie/przenoszenie monitora gdziekolwiek bylo niczym spacer farmera w strongmenach :D. Radzilbym ci dolozyc pare zlotych i wybrac LCD ale nie polecam modeli do 500zl. Jesli juz to modele oparte na LED'ach choc tu tez wszystkie maja podswietlanie krawedziowe i monitory te maja pare mankamentow.

Napisano

Witam. Wracając do tematu, w obecnym momencie nie stać mnie na monitor za tysiąc złotych z matryca IPS, więc nadal go nie kupiłem. Chodzi mi o coś zastępczego jak na razie i myślałem nad Nec 2070nx lub starszym Eizo z PVA max 1280x1024 za jakieś 200 zł. Nie mówcie lepiej, żeby nie kupować takiego Eizo, bo lepiej tysiaka wydać, ale go nie mam, a dwa to, że CRT mi zajmuje ogromną przestrzeń na biurku. Możecie mi doradzić jakiegoś starszego Eizo?

Napisano

Obecnie korzystam z monitora MultiSync LCD 2170 NX i nie mam zamiaru zamieniać go na nic innego - zwłaszcza, że cenię sobie nie zmienność odcienia przy oglądaniu po nawet ostrymi kątami.

Kupiłem go za ciężkie pieniądze jako nowość. Ale do dzisiaj sprawuje się idealnie na obu komputerach (ma dwa złącza i do obu mam przypięte dwie różne maszyny).