Napisano 17 Listopad 201113 l Witam jestem nowy na forum jak i zielony w posługiwaniu się max'em i mam taki problem, gdy dałem teksturę na box'a a następnie wycinam kształty za pomocą funkcji boolean, to w miejscu wycięć kształtów nie ma tekstury. A drugie to pytanie, czy jest możliwe modelowanie takich krawędzi jak na obrazku poniżej jak najszybszą metodą? Trochę nietypowy obrazek.
Napisano 17 Listopad 201113 l nie ma tam tekstury bo pewnie nie ma tam żadnej powierzchni najprawdopodobniej taki to już jest boolean raz działa raz nie. Co do drugiego pytania to dajesz na bokach dość sporą ilość vertexów i poźniej w maxie rzeźbisz (sculptujesz) przez paint deformation i później ewentualnie nakładasz materiał z bumpem. Bądz używasz programu przeznaczonego wyłącznie do rzeźbienia np Zbrush.
Napisano 17 Listopad 201113 l utwórz box z dostatecznie dużą ilością segmentów (wartości te będziesz mógł później zmieniać) i dodaj modyfikator noise z przesunięciami w osi x i y i jakąś małą skalą (musisz po testować), mozasz jeszcze dodać sobie modyfikator FFD box aby ręczenie zniekształci bryłę, na koniec modyfikator uvw map z zaznaczonym mapowaniem box. nie używaj uvw unwrap dla takich prostych brył bo o strata czasu bez widocznych efektów, tym bardziej w przypadku jednolitych tekstur jak kamień