lukiszlak Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 Mam problem otóz musze obłożyć bryłe kamieniami i mam pytanieczy jestmoze jakis modyfikatorlub darmowy plugin dzieki któremu te kamienie by sie ładnie ułożyły na bryle ? Najlepiej jakby można go było zaaplikowac tylko do danych face'ów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porti Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 (edytowane) http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/stone-placement-toolsedit. Jeszcze raz przeczytałem twój post ii to chyba nie o to ci chodziło.. Możesz próbować walczyć z jakimiś mapkami displace.. najłatwiej chyba będzie Edytowane 29 Listopad 2011 przez porti Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
m-z Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 1. Polecam darmowy skrypt Advanced Painter i jego funkcję Randomizer. 2. Z modyfikatorów wbudowanych w maxa możesz "obsiać" bryłę kamieniami za pomocą Scattera (Create ->Geometry - > Compound Objects - > Scatter). Na bryle zaznacz odpowiednie poligony na które chcesz rozsiać kamienie. 3. Particle Flow - sposób z cząsteczkami Zdecydowanie polecam pierwsze 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
La R Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 Myślę że zwykły maxowy scatter spokojnie da radę. Znajdziesz w Compound Objects. RK EDIT: m-z mnie ubiegł ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukiszlak Napisano 29 Listopad 2011 Autor Share Napisano 29 Listopad 2011 o dzięki : ) a da sie zrobić w skatterze żebym zrobił powiedzmy 15 kształtów kamieni i wszystkie by obsypały model ? i np nie były w niektórych miejscach takich jak miejsce styku modelu z ziemią ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 lukiszlak - do tego najlepiej sie nada advanced painter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukiszlak Napisano 29 Listopad 2011 Autor Share Napisano 29 Listopad 2011 jaras spróbowałem użyc tego programu i szczerze to robi on jakies takie dziwne kulki nie kamienie : ) Chyba zrobie pare modeli kamieni i recznie je naniose na model główny : ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaras Napisano 29 Listopad 2011 Share Napisano 29 Listopad 2011 uwierz mi że sprawdzi sie idealnie do tego zadania, wrzucasz mu 15 kamieni jako obiekty referencyjne, ustawiasz mu tryb scatter i malujesz tymi kamieniami po obiekcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukiszlak Napisano 29 Listopad 2011 Autor Share Napisano 29 Listopad 2011 jaras dzieki za dobre checi ale juz tak probowałem to wszystkie kamienie były w 1 miejscu i takie "kupki" dawałem poprostu co jakis czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi