lukiszlak Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 Mam problem otóz musze obłożyć bryłe kamieniami i mam pytanieczy jestmoze jakis modyfikatorlub darmowy plugin dzieki któremu te kamienie by sie ładnie ułożyły na bryle ? Najlepiej jakby można go było zaaplikowac tylko do danych face'ów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
porti Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 (edited) http://www.scriptspot.com/3ds-max/scripts/stone-placement-toolsedit. Jeszcze raz przeczytałem twój post ii to chyba nie o to ci chodziło.. Możesz próbować walczyć z jakimiś mapkami displace.. najłatwiej chyba będzie Edited November 29, 2011 by porti Link to comment Share on other sites More sharing options...
m-z Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 1. Polecam darmowy skrypt Advanced Painter i jego funkcję Randomizer. 2. Z modyfikatorów wbudowanych w maxa możesz "obsiać" bryłę kamieniami za pomocą Scattera (Create ->Geometry - > Compound Objects - > Scatter). Na bryle zaznacz odpowiednie poligony na które chcesz rozsiać kamienie. 3. Particle Flow - sposób z cząsteczkami Zdecydowanie polecam pierwsze 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
La R Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 Myślę że zwykły maxowy scatter spokojnie da radę. Znajdziesz w Compound Objects. RK EDIT: m-z mnie ubiegł ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukiszlak Posted November 29, 2011 Author Share Posted November 29, 2011 o dzięki : ) a da sie zrobić w skatterze żebym zrobił powiedzmy 15 kształtów kamieni i wszystkie by obsypały model ? i np nie były w niektórych miejscach takich jak miejsce styku modelu z ziemią ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 lukiszlak - do tego najlepiej sie nada advanced painter Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukiszlak Posted November 29, 2011 Author Share Posted November 29, 2011 jaras spróbowałem użyc tego programu i szczerze to robi on jakies takie dziwne kulki nie kamienie : ) Chyba zrobie pare modeli kamieni i recznie je naniose na model główny : ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted November 29, 2011 Share Posted November 29, 2011 uwierz mi że sprawdzi sie idealnie do tego zadania, wrzucasz mu 15 kamieni jako obiekty referencyjne, ustawiasz mu tryb scatter i malujesz tymi kamieniami po obiekcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukiszlak Posted November 29, 2011 Author Share Posted November 29, 2011 jaras dzieki za dobre checi ale juz tak probowałem to wszystkie kamienie były w 1 miejscu i takie "kupki" dawałem poprostu co jakis czas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts