Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

To mój pierwszy post na max3d.pl, więc witam wszystkich.

Dotąd modelowałem w Maksie, ale od jakiegoś czasu uczę się też ZBrusha. Zacząłem od przerobienia (między innymi) tutoriali Klicka, ale już w drugiej lekcji natknąłem się na problem. Nie wiem z czego wynika. Może z tego, że lekcje dotyczyły ZBrusha 2.0, a ja pracuję na 4.0 i ich interfejs trochę się różni.

Stworzyłem z ZSpheres "bazę" - sylwetkę, którą zmieniłem w Adaptive Skin. W palecie Tools pojawiła się "baza_skin". Kliknąłem na nią, ZBrush przełączył się w tryb "Draw". Umieściłem w canvas moją postać, włączyłem tryb "edit" i w menu "Layer" kliknąłem "clear". Na ekranie został tylko "baza_skin".

Autor tutoriala wcisnął przycisk "move" i zaczął przesuwać vertexy dopracowując sylwetkę. U mnie jednak w tym momencie pokazuje się handler, którym manipulując przesuwam, spłaszczam, rozciągam całą sylwetkę. Co robię nie tak? W jaki sposób mogę przemieszczać vertexy? W tutorialu, autor zwiększając i zmniejszając wielkość brusha łapał więcej lub mniej vertexów na raz (coś jak "soft selection" w 3dsmax). Jak to się robi?

Dzięki z góry za pomoc.

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 831
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Użyj brush "move" a nie opcje "transpose move" to dwie różne rzeczy.Brush move wybierasz klikając na ikonke brusha a nie na ikonke move u góry.