Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

od pewnego czasu chce stworzyć, krótką animacje. Chodzi o pojawiający się napis , który następnie jest zdmuchiwany przez wiatr. Chciałbym aby zachowywał się jak dym. Staram się wykorzystać do tego Fume Fx. Pojawiają mi się następujące problemy. Jeśli tworzę geometrie napisu , z którego emitowane są cząsteczki i następnie dodaje wiatr to cząsteczki są zdmuchiwane, ale pojawiają się ciągle nowe, a tego nie chcę. Jeśli natomiast ustawiam aby np nie pojawiały się nowe cząsteczki po 5 klatce to dym zaczyna znikać już na 6 mimo tego iż ustawiam Dissipation Strength na 0.0 (jesli się nie mylę to im mniejsza wartość tu jest tym wolniej dym znika? mylic sie moge bo dopeiro zaczynam zabawe z FFX). Jeśli ktoś wie jak to rozwiązać to byłbym wdzięczny za rade. Oczywiście jeśli ktoś wymyśli inny sposób to chętnie go usłyszę. Wydaje mi się , że jest to prosta rzecz do zrobienia jeśli się do niej odpowiednio podejdzie.

Pozdr

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 5,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Najpierw podstawa - Fume nie emituje cząsteczek tylko wypełnia kontenery. A to co musisz zrobić to właśnie zapełniać kontenery z cząsteczek Maxowych. Czyli najpierw wypełnij sobie napis standardowymi cząsteczkami Maxowymi, a potem z nich emituj dym. Wtedy zdmuchujesz sobie cząsteczki emitujące a nie dym i jak one sobie po kolei będą umierać to dym razem z nimi.

Napisano
  • Autor

a jak najlepiej wypelnic jakis obiekt czasteczkami w maxie ? trzeba stworzyc jakies zrodlo , ktore po porstu bedzie napelniac dany obiekt? z tego co pamietam t otak to wygladalo w realflow, ale to tez juz pewnie co innego. Czy po prostu mozna kliknac gdzies aby dany obiek wypelnil sie czasteczkami ? Wiem, ze to podstawowe pytania ,ale jakos na razie nie moge sie polubic z czasteczkami :). Dzieki za odpowiedzi.

Napisano
  • Autor

Jeśli ktoś zna jakieś dobre tutoriale , ktore pomoga mi zrozumiec i nauczyc sie czasteczek to bede wdzieczny za linki.

Pozdro