blachu Napisano 12 Grudzień 2011 Napisano 12 Grudzień 2011 witam mam pytanie w jaki sposob zrobic efekt opadajacej na podloge zaslony ? zaslone robie przy uzyciu reactora Cloth, przyklad ponizej
Miłosz3ds Napisano 12 Grudzień 2011 Napisano 12 Grudzień 2011 Cześć. Wiesz, Reactora sobie odpuść, bo tam są dość ograniczone możliwości symulowania tkanin. Nie wiem jaką masz wersję maxa, ale jeżeli starszą niż 6 (z tego co pamiętam) to powinieneś mieć modyfikator cloth. Clothem zrobi się to całkiem przyjemnie :) Tutaj masz tuta: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=44312 Tylko dodaj sobie jeszcze podłoże, możesz je animować żeby delikatnie podchodziło do góry i w przód ( w tą stronę, w którą ma się wywijać zasłonka) i powinno wyjść dość ładnie. W razie problemów pisz dalej, powiem coś dokładniej. Pozdrawiam!
blachu Napisano 13 Grudzień 2011 Autor Napisano 13 Grudzień 2011 wszystko ok tylko nie udaje mi sie aby podloze ktore wstawiam wywinelo zaslonke, tzn mam boxa dodaje mu Cloth i daje inactive , ale zaslonka wtapia sie w boxa zamiast miec z nim kolizje, nie moge znalezc tej opcji
Miłosz3ds Napisano 13 Grudzień 2011 Napisano 13 Grudzień 2011 Zaznacz jako "Collision Object" (w ustawieniach modyfikatora, chyba pierwszy przycisk "object properties") i powinno wszystko działać. Pamiętaj włączyć też "self collisions" żeby materiał oddziaływał sam ze sobą. Pozdrawiam! :)
Rekomendowane odpowiedzi