Napisano 12 Grudzień 201113 l witam mam pytanie w jaki sposob zrobic efekt opadajacej na podloge zaslony ? zaslone robie przy uzyciu reactora Cloth, przyklad ponizej
Napisano 12 Grudzień 201113 l Cześć. Wiesz, Reactora sobie odpuść, bo tam są dość ograniczone możliwości symulowania tkanin. Nie wiem jaką masz wersję maxa, ale jeżeli starszą niż 6 (z tego co pamiętam) to powinieneś mieć modyfikator cloth. Clothem zrobi się to całkiem przyjemnie :) Tutaj masz tuta: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=44312 Tylko dodaj sobie jeszcze podłoże, możesz je animować żeby delikatnie podchodziło do góry i w przód ( w tą stronę, w którą ma się wywijać zasłonka) i powinno wyjść dość ładnie. W razie problemów pisz dalej, powiem coś dokładniej. Pozdrawiam!
Napisano 13 Grudzień 201113 l Autor wszystko ok tylko nie udaje mi sie aby podloze ktore wstawiam wywinelo zaslonke, tzn mam boxa dodaje mu Cloth i daje inactive , ale zaslonka wtapia sie w boxa zamiast miec z nim kolizje, nie moge znalezc tej opcji
Napisano 13 Grudzień 201113 l Zaznacz jako "Collision Object" (w ustawieniach modyfikatora, chyba pierwszy przycisk "object properties") i powinno wszystko działać. Pamiętaj włączyć też "self collisions" żeby materiał oddziaływał sam ze sobą. Pozdrawiam! :)