kentauro Napisano 13 Grudzień 2011 Napisano 13 Grudzień 2011 Witam, chciałbym przedstawić problem który nurtuje mnie już jakiś czas i nigdzie nie mogę znaleźć jasnej odpowiedzi. Otóż, zrobiłem animację w reaktorze w której do obiektu przemieszczającego się doczepiona jest lina a z kolei na tej linie wisi box. Animacja jak najbardziej w porządku, z tym że chciałbym aby po pewnym czasie box odczepił się od liny i spadł na ziemię. Zrobiłbym to najchętniej w ten sposób: W klatce 0 skluczować opcję Attach to Rigid Body w modyfikatorze reactor Rope, a w klatce 60 skluczować opcję Delete Constraint. Ale nie mam pojęcia jak to zrobić, czy w ogóle jest możliwe kluczowanie czegoś takiego? Animuję w maxie 2010. Proszę o pomoc
Miłosz3ds Napisano 13 Grudzień 2011 Napisano 13 Grudzień 2011 Cześć. Może prościej zrobić to w inny sposób, jeżeli koniecznie chcesz używać reactora. Podziel sobie tą animację na dwie części - pierwsza to ta którą już masz, druga - wyjdź sobie od momentu, gdzie chcesz żeby box odpadł od obiektu. Po prostu go odczep, i przelicz animację jeszcze raz. Potem złóż do kupy te dwie animki i masz gotowe. Chyba inaczej w Reactorze niestety się nie da:) Pozdrawiam!
kentauro Napisano 13 Grudzień 2011 Autor Napisano 13 Grudzień 2011 Dzięki za pomoc, faktycznie, działa. Co prawda tego boxa przy upadku na ziemię trzeba czasem traktować jakimiś siłami żeby ten moment podczas odczepiania wyglądał realistycznie. Ale w porządku, o to mi chodziło.
Rekomendowane odpowiedzi