Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam mały problem z splinem, otóż chciałem zrobić nabój z tego tutoriala : http://www.youtube.com/watch?v=SKvmusSt-Cs I kiedy doszedłem do tego, że można poprawiać spline klikając modify/ vertex to ja gdy łapie za te punkty to po prostu one nie chcą się ruszyć. Zauważyłem też, że u niego te punkty są białe a u mnie żółte (screen poniżej). Próbowałem już wszystkiego no ale nie mogę ich ruszyć... Proszę o pomoc.

screenzz.png

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Spróbuj je ruszyć w innej osi (jak nie możesz w Y spróbuj w X (kiedyś miałem taki problem w maxie i pomagało).

Może masz zablokowaną opcję edycji obiektu ? (taka mała kłódka na dole nad paskiem animacji).

Najlepiej pokaż screen całego okna maxa, może w ten sposób będzie łatwiej załapać, co jest nie tak :).

Napisano

Po pierwsze upewnij się że robisz to w rzucie ortograficznym left albo right. Po drugie - spróbuj utworzyć tego splina na nowo. W zakładce create wybierasz shapes i spline. Nie ma opcji żeby to nie działało. W ostateczności zrób nową scenę.

Napisano

Podczas tworzenia krzywej vertexy są białe, a później w edycji są żółte, To normalne. Może nie włączyłeś narzędzia Move. Wciśnij klawisz "w". Przy zaznaczonym vertexie powinieneś zobaczyć "strzałki". A może zablokowałeś selekcję spacją. Wciśnięcie spacji blokuje możliwość przesuwania. Ponowne wciśnięcie spacji odblokowuje.