Mafin Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 Witam ;] Jestem tu nowy, ale to nie znaczy, że nie czytam tego forum. Otóż czytam już trochę, używam szukajki, ale ciągle nie potrafię samemu się zdecydować na dobór dobrych części. Otóż mój budżet to 2500 zł ;] Nie dużo, bo nie dużo, ale na początek powinno mi wystarczyć :P Komputer ma być głównie do tworzenia 'intrówek', animacji oraz scenek 3D. No i do szybkiego zrenderowania tego :P Proszę o pomoc przy wyborze między : procek - i7-2600 (bez 'K') vs i5-2500K vs fx-8150 mobo : do i7 - ASUS P8P67-M PRO B3 do i5 - ASUS P8P67 EVO B3 do fx - ASRock 990FX EXTREME3 AM3+ ram : 3 x 4gb Kingston hyperx 1600 mhz grafa : gtx 460 lub gtx 285 zasilacz : OCZ MODXSTREAM 700W 80+ Ze starego kompa została mi karta graficzna - msi 9600gt (512mb) oraz zasilacz feel 500W oraz dysk samsung I nie starczy mi na cały nowy zestaw, więc prosze o pomoc - co zostawic ? Zasilacz czy grafe ? Ewentualnie czy 2 x 9600gt (sli) wystarczyłoby do tego ;] Nowe propozycje sprzętu też mile widziane :) Może uda Wam się zmieścić w tej kwocie z sensownym rozwiązaniem :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucek Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 Bierz i5 2500k + dobre chłodzenie. Do tego 4x4gb ramu bo kontroler nie obsłuży tripple channel. Zasilacz raczej musisz kupić mocniejszy - 700W chiefteca może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mafin Napisano 11 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2012 A co do chłodzenia to wystarczy scythe ninja 3 ? ;] a co z grafą ? :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 11 Styczeń 2012 Share Napisano 11 Styczeń 2012 Jeśli będziesz kręcił to: Intel i5 2500K ~900zł Dobre chłodzenie (np. Scythe Mugen 3/Ninja 3) ~170zł Płytę to brałbym w pełnym wymiarze i z chipsetem z68 ASUS P8z68-V LX ~400zł Zasilacz może być ten OCz ModXstream PRO 700W ~300zł (lub 50zł mniej za 600W która też starczy) - za to tego feel 500W to bałbym się nawet podłączyć na minutę ;p. Geil 4x4GB 1600MHz CL9 ~330zł (w sumie to możnaby 1333MHz bo takie max obsługują procki SandyBridge, ale jak będziesz kręcił procka to będą działać i pamięci z wyższą częstotliwością niż 1333). Jeśli masz dobrą obudowę (która pomieści potwory Scythe i długie karty graficzne - jeśli nie to już za 120zł można kupić przyzwoitą obudowę) i dysk to ze starego komputera i daje nam to 2100zł - do tego dodać kartę graficzną GeForce GTX460 1GB (~600zł) i za 2700zł jest przyjemny zestawik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mafin Napisano 11 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2012 co do obudowy to chyba wystarczy bo przy tym Gf'ie co mam to zostaje mi jeszcze ok 8 cm ;] a chłodzenie sie tez powinno zmieścić, bo nie mam założonych bocznych ścianek ^^ A co do kręcenia to ile gdzieś moge wyciągnąc z tego i5 na ninja 3 ? ;] Aha i co jeszcze myslicie o tym gtx285... czy wgl warto ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 Do ilu podkręcisz zależy od konkretnego egzemplarza, ale tak ~4.5GHz powinieneś spokojnie wyciągnąć. GTX285 ciężko dziś dostać, wydajność ma na poziomie 460, tylko nie ma nowinek jak większe możliwości w CUDA (jeśli chciałbyś renderować), oraz Tesselacji (jeśli w przyszłości powstaną sculpty korzystające z tessellacji i ty malujesz tylko po obiekcie teksturę wysokości, a wyświetlaniem w 3d zajmuje się już GPU), dlatego radzę raczej coś z Fermi (serie 400 i 500) wybrać (albo zaczekać na Keplera - seria 700 wychodząca za kilka miesięcy razem z nowymi prockami Intela). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mafin Napisano 12 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2012 Raczej nie bd chciało mi się czekać jeszcze tyle :P to co myślicie ostatecznie o takim czymś : i5-2500k ASUS P8Z68-V LX SCYTHE NINJA 3 + PASTA TERMOPRZEWODZĄCA ARCTIC SILVER CORSAIR VENGEANCE LP 4x4GB 1600MHz 1.5V/1.35V OCZ MODXSTREAM 600W ASUS GTX 460 1GB Pozdr ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
t0m3k Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 osobiscie odradzam GTX460. mam od miesiaca i gry chodza super ale jesli chodzi o max'a jestem bardzo niezadowolony. max2012 - Nitrous wyswietla takie krzaki ze tragedia, D3D wyswietla wszystko jak trzeba ale w wireframe jest bardzo powolny. trzeba sie bedzie za jakims radeonem rozgladnac... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mafin Napisano 12 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2012 (edytowane) a właśnie ... jak jest z radeonami w tej klasie ? Bo widze, że większość osób jedzie na nvidii. Czy to oznacza, że tylko mocniejsze modele AMD mają racje bytu na tym rynku ? Tak z ciekawości pytam ;] Czy np 6850 może być zastępcą dla gtx 460 ? Edytowane 12 Styczeń 2012 przez Mafin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 12 Styczeń 2012 Share Napisano 12 Styczeń 2012 @t0m3k: przestaw renderer na OpenGL i sprawdź czy dalej będzie ten sam problem. @Mafin: to zależy - jeśli chcesz tylko modelować, a renderujesz tylko na CPU to możesz i Radeona (chociaż on sprawia również problemy maxowi, a w reszcie programów 3d z których prawie wszystkie korzystają z OpenGL jest zdecydowanie gorszą opcją). Jednak jeśli chcesz używać GPU tez do renderowania to tylko Nvidia (już pomijam to, że większość renderów na GPU działa tylko na Nvidii oraz to, że iRay w 3ds max jest specjalnie dostosowywany pod karty Nvidii i działa tylko na nich (w końcu Mental Ray i cała firma Mental Images należy do Nvidii)), bo AMD ma złą arch do obliczeń i sobie nie radzi w obliczeniach - dopiero seria 79xx tu może coś zmienić, ale to tylko HiEnd, a niższe modele mają starą architekturę i z GCN nie mają nic wspólnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mafin Napisano 12 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2012 Dzięki skoti :) Ciekawiło mnie to po prostu, bo na 'pepierkach' karty są porównywalne, ale diabeł tkwi w softach ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mafin Napisano 12 Styczeń 2012 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2012 A jeszcze chciałbym sie dowiedzieć o porównanie gtx'a 460 i quadro 600. Czy w tym przypadku quadro będzie wydajniejsze ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skoti Napisano 13 Styczeń 2012 Share Napisano 13 Styczeń 2012 A jeszcze chciałbym sie dowiedzieć o porównanie gtx'a 460 i quadro 600. Czy w tym przypadku quadro będzie wydajniejsze ? Jeśli porównywać sam sprzęt to Quadro 600 to coś w okolicach GeForce GT 430 (czyli kilkukrotnie słabszy sprzęt niż 460), ale Quadro to przedewszystkim inne stery, wsparcie, obsługa 10bitowych kolorów, obsługa 3d Vision Pro (poczwórne bufforowanie w OpenGL), dodatkowe sprzętowe operacje czy większa proporcja wydajności podwójnej precyzji w stosunku do pojedynczej. Ogólnie rzecz biorąc jeśli nie wiesz co to Quadro i nie jesteś na 100% pewny, że akurat go potrzebujesz to olej karty na rynek profesjonalny (bo tu za te dodatki do karty graficznej płacisz wielokrotnie więcej niż za samą kartę o tej mocy i jeśli tego nie potrzebujesz to jest to kasa w błoto). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ptaszek Napisano 5 Luty 2012 Share Napisano 5 Luty 2012 bierz mojego quada za 1500 a za reszte kasy kup ps3 :D http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=81804 do 3d jak malina za taka kase :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi