Napisano 15 Lipiec 200420 l Witam wszystkich, Dwie sprawy pierwsza jak w temacie, czy jest mozliwosc wyrenderowania obiektow w taki sposob zeby kazdy z nich mial osobny kanal alpha, tak jak na obrazku. Wiem ze mozna rendrowac wybrane skladowe shadow diffiuse i inne ale nie ma tam opcji renderowania pojedynczych elementow sceny, z gory bardzo dziekuje za pomoc, A druga sprawa do Adka: czy po blizej nieokreslonej obecnosci na forum tzn. nie zamieszczania postow konto zostaje usuniete bo chyba tak wlasnie sie stalo w moim przypadku. Nie mam z tym problemu zalozylem nowe ale tak na przyszlosc chcialem wiedziec [Wyedytowany dnia 15-7-2004 > Voy-TEC]
Napisano 15 Lipiec 200420 l Elementy, których nie chcesz w masce, można na czas renderingu po prostu ukryć. Jeżeli faktycznie chodzi tylko o dwie maski, to takie rozwiązanie nie powinno sprawić wiele problemu.
Napisano 15 Lipiec 200420 l Autor No niby tak tylko problem pojawia sie wtedy kiedy na wczoraj trzeba wyrenderowac zlozona scene i na liczenie jej dwa razy nie ma czasu, a liczac ja bez lezacego boxa nie bede mial cieni, pozdro, V
Napisano 15 Lipiec 200420 l w kwestii cieni - w pierwszym renderze miałbyś kompletny obraz, z drugiego potrzebowałbyś tylko maski... (jeżeli coś źle zrozumiałem to jest jeszcze opcja: odznacz \'visible to camera\' we właściwościach obiektu) Ale jeszcze zapytam, jakiego rendera używasz? W mentalu jest możliwość decydowania, czy chcesz renderować tylko \'render elements\', czy też końcowy obraz także ma być liczony. Jeżeli używasz innego, sprawdź, może też w nim jest taka opcja. [Wyedytowany dnia 15-7-2004 > VGT]
Napisano 15 Lipiec 200420 l Nie możesz wywalić z jednego obrazu dwóch kanałów alpha... Trzeba przeliczyć dwa razy... ale jak liczysz drugi taz tylko kanał, to możesz odpuścić sobie odbicia, GI i inne śmieci... zwróć też uwagę na materiał Mate/Shadow... powinien być pomocny..