Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam, w jaki sposób w 3ds maxie mogę wykonac szkielet z animacjami a następnie podkładać pod niego gotowy model? Bipedem a następnie jakoś model?

• Odpowiedzi 8
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Jeśli jesteś początkujący w modelowaniu i nie znasz się na animowaniu postaci, polecam model + szkielet biped + pliki BVH (zaznaczasz w bipedzie obiekt Bip01 - w miednicy - i w zakładce [chyba] motion masz opcje do wczytania pliku BVH - pliku z nagranym ruchem postaci).

Napisano
  • Autor

Tzn animować umiem, ale ja chcialbym zrobić szkielet i potem podkładać pod niego model jakiś np. murzyna (bez obrazy oczywiscie nie jestem rasistą nawet ucze sie zjednym) i chce zeby on chodził jak ten szkielet, w jaki sposób to mam zrobić?

Napisano
  • Autor

To znaczy trzeba zrobić bipeda czy coś? Czy mam zrobić byle jaki model chociażby zombie dodac mu bone zrobic 15-20 animacjii i potem podmienic model? Jakis tutorail sie znajdzie?

Napisano

ja to robiłem w ten sposób że animowałem pierwsze samego bipeda i zapisywałem animację do pliku(.bip). Następnie modyfikatorem Physique połączyłem szkielet z modelem i wczytywałem animacje. Takie rozwiązanie miało wiele wad głównie to że musiałem po połączeniu poprawiać animacje bo np. ręce wnikały w tułów. Ale dzięki temu wogóle dało się to wykonac bo postać była skomplikowana i w viewporcie było cięzko animować szkielet połączony z modelem.

Ewentualnie możesz przeskalować kości szkieletu który będziesz animował tak aby wypełniały całą postać dzięki temu unikniesz problemów które męczyły mnie:)

Napisano
  • Autor

Za bardzo skomplikowane,nie animowalem dużo w 3ds maxie, krok po kroku

1.tworze bipeda

2.animuje go

3.dodaje modyfikator skin

4.zmieniam w skinie model postaci?

Napisano

Masz model,

tworzysz bipeda,

wstawiasz go w model (do środka),

jeśli trzeba zmieniasz długość kości bipeda,

na model nakładasz mod. skin

do modyfikatora skin dodajesz kostki z bipeda,

jeśli trzeba edytujesz zasięg kości (edit envelopes),

animujesz bipeda a wraz z nim (przy okazji) model.

Tu >>KLIK masz mojego starego koślawka - orka - ostatni po prawej (max 2009).

Edytowane przez ^.^

Napisano

I najważniejsze najpierw pomyśl potem napisz , ja też jestem początkujący ale wiem co to google