totalover Napisano 14 Luty 2012 Napisano 14 Luty 2012 Witam, w jaki sposób w 3ds maxie mogę wykonac szkielet z animacjami a następnie podkładać pod niego gotowy model? Bipedem a następnie jakoś model?
^.^ Napisano 15 Luty 2012 Napisano 15 Luty 2012 Jeśli jesteś początkujący w modelowaniu i nie znasz się na animowaniu postaci, polecam model + szkielet biped + pliki BVH (zaznaczasz w bipedzie obiekt Bip01 - w miednicy - i w zakładce [chyba] motion masz opcje do wczytania pliku BVH - pliku z nagranym ruchem postaci).
totalover Napisano 17 Luty 2012 Autor Napisano 17 Luty 2012 Tzn animować umiem, ale ja chcialbym zrobić szkielet i potem podkładać pod niego model jakiś np. murzyna (bez obrazy oczywiscie nie jestem rasistą nawet ucze sie zjednym) i chce zeby on chodził jak ten szkielet, w jaki sposób to mam zrobić?
Jacob B Napisano 17 Luty 2012 Napisano 17 Luty 2012 przypisujesz do modelu modyfikator Skin, później dodajesz Bones i takie tam;)
totalover Napisano 17 Luty 2012 Autor Napisano 17 Luty 2012 To znaczy trzeba zrobić bipeda czy coś? Czy mam zrobić byle jaki model chociażby zombie dodac mu bone zrobic 15-20 animacjii i potem podmienic model? Jakis tutorail sie znajdzie?
Piotreq91 Napisano 18 Luty 2012 Napisano 18 Luty 2012 ja to robiłem w ten sposób że animowałem pierwsze samego bipeda i zapisywałem animację do pliku(.bip). Następnie modyfikatorem Physique połączyłem szkielet z modelem i wczytywałem animacje. Takie rozwiązanie miało wiele wad głównie to że musiałem po połączeniu poprawiać animacje bo np. ręce wnikały w tułów. Ale dzięki temu wogóle dało się to wykonac bo postać była skomplikowana i w viewporcie było cięzko animować szkielet połączony z modelem. Ewentualnie możesz przeskalować kości szkieletu który będziesz animował tak aby wypełniały całą postać dzięki temu unikniesz problemów które męczyły mnie:)
totalover Napisano 22 Luty 2012 Autor Napisano 22 Luty 2012 Za bardzo skomplikowane,nie animowalem dużo w 3ds maxie, krok po kroku 1.tworze bipeda 2.animuje go 3.dodaje modyfikator skin 4.zmieniam w skinie model postaci?
^.^ Napisano 26 Luty 2012 Napisano 26 Luty 2012 (edytowane) Masz model, tworzysz bipeda, wstawiasz go w model (do środka), jeśli trzeba zmieniasz długość kości bipeda, na model nakładasz mod. skin do modyfikatora skin dodajesz kostki z bipeda, jeśli trzeba edytujesz zasięg kości (edit envelopes), animujesz bipeda a wraz z nim (przy okazji) model. Tu >>KLIK masz mojego starego koślawka - orka - ostatni po prawej (max 2009). Edytowane 26 Luty 2012 przez ^.^
makej Napisano 13 Marzec 2012 Napisano 13 Marzec 2012 I najważniejsze najpierw pomyśl potem napisz , ja też jestem początkujący ale wiem co to google
Rekomendowane odpowiedzi