SansSerif Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 propozycja kosmetycznej zmiany elementow graficznych nowego forum. poprosze o opinie i wszelkie sugestie. wersja pierwsza. minimal :D ikona online [+], ikona offline [-], ujednolicona kolorystyka i modularnosc.
Marcin Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 ogolnie przydaly by sie nowe themy do wyboru......ja sie przyzwyczailem do Silver ze starego forum .... ale i tak jest lepiej niz poprzedni default....
dr Ug Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Uff, uff, lepiej. Moze jestem zboczony, ale wyrownalbym |edytuj| do "strona 3z3". You know what I mean.
SansSerif Napisano 16 Lipiec 2004 Autor Napisano 16 Lipiec 2004 hyh jestes. ilosc stron jest zmienna :)
dr Ug Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 A fakt, zapomnialem, ze to sie 'porusza'. Ide spac;) P.S. Jezeli mam byc szczery, to wole, gdy status online jest bardziej widoczny. Po prostu lubie wiedziec kto, gdzie i jak.
leander Napisano 16 Lipiec 2004 Napisano 16 Lipiec 2004 Im dluzej patrze tym bardziej mi sie podoba. Tylko czcionka mi nie lezy do konca, szczegolnie w przycisku "odpowiedz". Minimalnie bym oddalil litery i zmienil metode anti aliasingu na sharp, bo pewnie jest jakis smooth. w ikonkach kwadratowych proponuje takie zmiany kosmetyczne (wyrownanie wysokosci i usuniecie anti aliasingu)
Mateusz Napisano 17 Lipiec 2004 Napisano 17 Lipiec 2004 to by było już wypasione, takie "eleganckie" ;) ale... ta pomarańczowo-żółta ikonka... (przeczytane, nie przeczytane)
Mateusz Napisano 17 Lipiec 2004 Napisano 17 Lipiec 2004 i mozna by jeszcze zmienic ikonke "zwin-rozwin" :) bo chyba niebedzie pasowac. P.S. i jeszcze troszke szkoda "nagrobków" Widze jeszcze 1 problem, Szeryfie twoj pierwszy post ma węższy pasek profilu użytkownika, wiec pasek "ODPOWIEDZ" moze sie z nim niepoprawnie pozycjonowac... (o ile to bitmapka...) no i co z NASTROJEM?? ;)
Orion Napisano 17 Lipiec 2004 Napisano 17 Lipiec 2004 I want centrowanie danych pod avatarem po staremu
adek Napisano 17 Lipiec 2004 Napisano 17 Lipiec 2004 Twoja propozycja jest calkiem niezla. Fajny styl. Jednak zgodze sie z DruGiem i Tomkiem, ze "+" informujacy ze ktos jets on-line powinien byc bardziej widoczny. Ale to sie da przeciez zrobic. Przycisk odpowiedz musi byc bardziej widoczny ... ale niezle to sie moze wtedy prezentowac.
SansSerif Napisano 17 Lipiec 2004 Autor Napisano 17 Lipiec 2004 marcin: zapomnij o innych theme. zestaw ikon sklada sie ze 125 elementow! koncepcja byla taka by dopasowac reszte do swietnych ikon `kopert` autorstwa leandra ze starego forum. jednak ta reszta to 125 ikon i calkiem inna nawigacja. z tego wlasnie powodu troche wymieklem :) niestety spojny projekt calosci to duze przedsiewziecie wiec na razie podsuwam takie przejsciowe rozwiazania:
Marcin Napisano 17 Lipiec 2004 Napisano 17 Lipiec 2004 sherif wiem ..... i tak juz sie przyzwyczajam do dark bo ten silver to jest gorszy niz default :/ a nie lepiej bylo by zrobic aby status uzytkownika byj jako napis a nie ikona ? jakos malo rozniace sa te 2 ikony...
SansSerif Napisano 17 Lipiec 2004 Autor Napisano 17 Lipiec 2004 wlasnie po to jest ten watek by poznac opinie wszystkich. czy zmiany sa potrzebne, i jesli tak to jakie.
kross12 Napisano 17 Lipiec 2004 Napisano 17 Lipiec 2004 a ja bym prosil o dwa nowe themy z taką kolorystyką: http://www.billybussey.com/forum/index.php oraz http://www.ozhiphop.com/forum/forumdisplay.php?fid=30
Marcin Napisano 17 Lipiec 2004 Napisano 17 Lipiec 2004 a ja bym prosil Silicon graphics 4 - procesorowke ..... dom nad biebrzą jakas fajna zone ..... moze byc jeszce stacja benzynowa jakas terenowka (ford F-350 - pickup ale co tam) i najlepiej caly oddzial GROM zeby mi po mleko do sklepu chodzili.... kross12 - tu chodzi o zmiane paru (doslownie paru) ikonek ze 120 ikonek forum :D a co do tamtych for to nawet mi sie podobają ..... ale mazenia to mazenia....
kross12 Napisano 17 Lipiec 2004 Napisano 17 Lipiec 2004 mówisz masz kiedy chcesz odebrać ? a tak na serio to mi nie chodzi o ikony tylko o kolorystyke, niewiem jak na tym vBulletin ale na XMB zmienienie kolorystyki to jakieś 5-10min
Batou Napisano 17 Lipiec 2004 Napisano 17 Lipiec 2004 Podoba mi się to "przejściowe rozwiązanie". Zdecydowanie bardziej eleganckie. Marcin : Błagam, zmień avatara (przypomina mi pewnego kolegę z podstawówki).
Marcin Napisano 17 Lipiec 2004 Napisano 17 Lipiec 2004 offtopic : Batou .....hmm let me think :D maby :D
leander Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 Jedyne co mi teraz przeszkadza to napis "ODPOWIEDZ". Cos nie tak jest z ta czcionka. Reszta fajna. Co do online-offline, to ja wolalem wersje ze starego forum czyli info na gorze, bo przy dluzszym poscie nie widac statusu Tu troche radykalny pomysl z kropka kolo nicku: Ale moze dac tak jak bylo, czyli "Posty: 1225 (offline)". Widac na obrazku posrodku ^
Mateusz Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 wypasiona ta kropeczka... mala, elegancka... tak jak trzeba! ;) Jedynie co mnie gryzie... to kolorki "Quick Reply", wyglada jak najwazniejsza czesc forum... moze bardziej jakies kolorki zblizone do tego loga na gorze, do calej strony... i... jeszcze... sygnaturka jest pod taka dziwna kreseczka... krotka, brzydka... moze moglby byc to zwykly separator, a sygnaturka przykleiłaby sie do dolu posta... sam niewiem...
Marcin Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 a nie lepiej bylo by poprostu dac dla online grubą czcionke a dla offline czcionke szara normalną ? mysle ze to by bylo lepsze rozwiazanie :/
Leru Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 ok wiec teraz moja propozyjca. Oczywiscie nie uwazam ze inne sa gorsze ale moze cos i z tego by przeszlo :) http://skynet.topexpert.pl/leru/layout.jpg Na pic`u jest wszystko opisane, nie ma AA w niektorych miejscach acz by sie przydal. Poprzednie propozycje mialy to fajne ze nie bylo kolorw zbednych tylko wszystko utrzymane kolorystycznie w klimacie calego forum. Kropka jest swietny pomyslem :) Zgodze sie z Mateuszem: quick rely tez powinno byc jak reszta
leander Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 Marcin, ale mowisz o boldowaniu nicka? Jesli tak to nie przejdzie, bo osoba wchodzaca na forum pierwszy raz powinna intuicyjnie rozpoznac wiekszosc komunikatow lub najsc na graficzke kursorem i przeczytac legende typu alt="leander jest online". Do Twojego rozwiazania trzeba by pisac wyjasnienie w legendzie, a to juz droga na okolo.
leander Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 Leru: zdecydowanie podoba mi sie pomysl z przesunieciem komunikatorow na dol i z szarymi kopertkami.
SansSerif Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Napisano 18 Lipiec 2004 czyli moje ulubione rozwiazanie :D http://www.designerstalk.com/forums/showthread.php?t=3649
leander Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 Tak, ale z pominieciem pixel font :) Przyciski Leru sa jednak zbyt male, a poza tym wygladzenie czcionki byloby "pomostem" miedzy surowymi ikonkami a "miękkimi" elementami jak gorna grafika i belki z gradientami.
Batou Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 Pomysł Leru podoba mi się poza tym czerwony krzyżykiem raportu który jest paskudny ;). Aczkolwiek jego umiejscowienie jest jak najbardziej w porządku. Podoba mi się również zdjęcie większości kolorów oraz belka z komunikatorami. To tyle jeśli chodzi o funkcjonalność. Jeśli chodzi o ikonki to te SansSerifa bardziej mi się podobają (edytuj, cytuj itp.). Co do podkreśleń itp. Moim zdaniem moderatorzy powinni mieć pogrubiony podpis pod nickiem. Podkreślenie jest zbędne. Ps. Domagam się tej kropki statusu obok nicka ;).
leander Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 Pomysl na kolory tekstu: http://www.tgfg.pl/tomek/web/kolory3.gif nie bede sie upieral :)
SansSerif Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Napisano 18 Lipiec 2004 czyli wypowiedzi userow sa mniej wazne od ich bajeranckich sygnatur, statusow, komunikatorow, miejsc zamieszkania itp? :\
leander Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 czyli wypowiedzi userow sa mniej wazne od ich bajeranckich sygnatur, statusow, komunikatorow, miejsc zamieszkania itp? :\No wlasnie nie. Porownaj grafike http://www.tgfg.pl/tomek/web/kolory2.gif i http://www.tgfg.pl/tomek/web/kolory3.gif moim zdaniem paradoksalnie wzrok skupia sie na ciemniejszych napisach.
Leru Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 leadner -> no jak dla mnie to wypowiedzi zanikaja a wlasnie avatary wychodza na wierzch. Jestem przeciw. batou -> a ja tak sie staralem zeby ten krzyzyk byl ladniusi ;) W ogole teraz tak patrze ze ikonki powinny byc male ale wyrazne i przejrzyste. Ja zaoferowalem za duze. Nie moga takie byc bo znow zanika wypowiedz. Acha i jak juz ktos powiedzial stare ulozenie avataru nicka miasta i tego co ponizej bylo lepsze (align="center" :P)
Batou Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 Też mi się wydaje że info powinno być wycentrowane.
sanki Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 to co, moze temat kolejnej 2d bitwy: nowy design dla nowego forum :) hehe
SansSerif Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Napisano 18 Lipiec 2004 sanki: tu nie chodzi o rywalizacje tylko wspolne opracowanie rozwiazan odpowiadajacych wszystkim.
Orion Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 A ja mam propo żeby wszystkim poprawić nick'a aby rozpoczynał się od dużej litery, tak czysto kosmetycznie
Marcin Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 a to nie sprawa poprawy tylko tego jak wpisales przy logowaniu....jak wpisales z Duzej to masz z duzej.... :D
Leru Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 halo Orion to jest rozmowa o layoucie a nie o tym gdzie ktos byl jak pisal swojego nicka. SansSerif -> a beda jakies theme ?
SansSerif Napisano 18 Lipiec 2004 Autor Napisano 18 Lipiec 2004 leru jak juz pisalem zrobienie jednego uniwersalnego thema jest sporym przedsiewzieciem. samych ikon jest 125 do tego dochodza kolory wszelkich ramek i menu, no i tlumaczenie jest w trakcie. ikony vb sa tak fikusne ze trzeba je przerabiac pod inne tlo. ale jak sa chetni do tuningu i tworzenia nowych skor forum to leander ma zipa z wszystkimi ikonami ;)
Leru Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 nie no oczywiscie najpierw jeden glowny musi byc dopieszczony. oczywiscie wszystkie kolory i wszystko co nie jest ikonka jest w css? to tez ma leander ?
leander Napisano 18 Lipiec 2004 Napisano 18 Lipiec 2004 Tym juz zarzadza Adek. W niektorych przypadkach trzeba tworzyc wlasne style i zmieniac pod to szablony, więc nie ma jakiegos jednego stalego pliku.
Leru Napisano 20 Lipiec 2004 Napisano 20 Lipiec 2004 normalnie nie moglem sie oprzec :P http://skynet.topexpert.pl/leru/theme.gif zadnej pracy z ikonami i tym cytuj ale reszta sie liczy.
darkelf Napisano 20 Lipiec 2004 Napisano 20 Lipiec 2004 leru: osobiscie wole ciemne, przy jasnych oczy szybko wiedna :P... fajnie ze zajmujecie sie wygladem :>
Leru Napisano 22 Lipiec 2004 Napisano 22 Lipiec 2004 ok wiec propozycji ciag dalszy (troche przysiadlem i oto) http://skynet.topexpert.pl/leru/chart.jpg po lewej to co moze byc po prawej to co jest najczescie uzywane ikony, jesli jakas jest niezmieniona to albo uznalem obecna za pasujaca do prezentowanej konwencji albo nie jest w ogole uzywana :D. Prosze o WYPOWIEDZI :P edit: aaa i tu jeszcze nie ma ikonek GG i tlena ktore powinny byc zmienione. A jesli juz o tym mowa to te komunikatorowskie ikony powinny byc mniejsze. Teraz sa za koslawe :D
SansSerif Napisano 22 Lipiec 2004 Autor Napisano 22 Lipiec 2004 bardzo ladne sa te monochromatyczne ikonki. chyba czesc z nich (zastepujacych vb) zrobil juz leander w swietnym stylu minimal :) obawiam sie jednak ze jedna tonacja moze byc zbyt malo czytelna. podoba mi sie estetyka niektorych niebieskich ikon vb tylko trzeba by bylo ustalic kolorystyczna hierarchie waznosci. idac dalej mozna by powalczyc i ustalic taka hierarchie waznosci kolorami (ograniczona paleta kolorow) wielkoscia i rodzajem czcionki. idac jeszcze dalej trzeba by pomyslec nad sensownym rozwiazaniem dla naglowka strony tak by `panel sterowania, faq, itp` roznily sie od nawigacji podstrony. no i jeszcze pozostaje kombinacja nieszczesnego logo z bannerem i rekomendacjami obrazkowymi :D
Leru Napisano 22 Lipiec 2004 Napisano 22 Lipiec 2004 hmm ok roszerzenie palety ikonek ale chyba tylko o czerwony bo tak to nie bardzo to widze. Tez mi sie niektore niebieskie vB podobaja wiec nawet widac ze po prostu zdjalem nasycenia kolorow. Mysle ze nasycenie moglo by okreslic gore i dol hierarchii. Wydaje mi sie ze (jesli wiem o co chodzi) to baner moze pozostac razem z logo. Wyglada to przynajmniej fajnie. Ale co ustalac w hierarchi czcionkami ?
SansSerif Napisano 22 Lipiec 2004 Autor Napisano 22 Lipiec 2004 z wielkoscia czcionki tak jak z cala reszta trzeba powalczyc doswiadczalnie. ponizej sam siebie cytuje ;) to moja wersja z zeszlego tygodnia. chyba lepiej jednak jak juz ktos sugerowal przerzucic ikony komuniaktorow w inne miejsce i ustalic wspolnie najlepsze rozwiazanie dla okreslenia obecnosci online/offline. ponizej proba nawiazania do calkiem przyjemnych niebieskich ikon vb. tekst lekko przyszarzony, tlo rowniez ze zmniejszona saturacja. member - nick szary; mod - nick bialy. wedle sugestii ikona obecnosci na forum przy nicku: niebieski - online, szary - offline. a do wlasnych przyszarzonych ikon komunikatrow to pewnie i tak nikogo nie przekonam ;)
leander Napisano 22 Lipiec 2004 Napisano 22 Lipiec 2004 Leru, fajnie, czesc na pewno sie przyda. Usunalbym w niektorych tylko linie tu i owdzie i moze wygladzil niektore ksztalty. No i Serif ma racje odnosnie kolorystyki. Tak se gadam, a nic nie proponuje, ale moze jutro znajde czas. Przy okazji - takie pliki graficzne jak prezentacja ikon lepiej zapisywac w gifie, jpg bez kompresji to z 8 razy wiecej Kabe.
sanki Napisano 22 Lipiec 2004 Napisano 22 Lipiec 2004 a nie wydaje wam sie ze ikonki komunikatorow powinny zostac takie jak w oryginale, zeby nikt sie nie musial zastanawiac przez pol godziny czy ta szara ikonka gg oznacza ze on jest dostepny, czy moze nie ????
Rekomendowane odpowiedzi