Napisano 18 Luty 201213 l Mam mały problem. Mam przykładowo dwa subtoole np. dwie kule, które częściowo na siebie zachodzą. Chciałbym żeby pozostała jedna, z wycięciem w miejscu gdzie nachodziła na nią druga kula (mam nadzieję że w miarę jasno napisałem o co chodzi :)) Jak to zrobić? Będę wdzięczny za radę.
Napisano 19 Luty 201213 l W zbrushu masz taką namiastę booleana.Musisz mieć te dwie kule jako osobne subtoole-ustawiasz je w odpowiednich pozycjach.Potem na liście subtooli zaznaczasz w tej która ma byc obiektem wycinającym drugą ikonkę-takie dwa okregi nakładające się na siebie.Klikasz Remesh All i dostajesz nowego subtoola będącego wynikiem odjęcia jednej kulki od drugiej.
Napisano 19 Luty 201213 l Autor Dzięki zadziałało. Mam jeszcze jedno pytanie, właściwie chodzi o to samo ale inaczej. Lepszy efekt daje zrobienie tego samego przy użyciu dynamesha. Czyli dynamesh jest włączony. Przygotowuję kulę jako subtool. W brushu "Insertcube" podmieniam sześcian na moją kulkę. I mam gotowy brush do działania. I tu mam pytanie :) czy jest możliwość żeby kula(która w tym momencie jest moim brushem) miała stałą wielkość, taką jaką miała jako subtool (żeby nie można jej skalować)?
Napisano 19 Luty 201213 l Shit,rzadko tego używam i wogóle zapomniałem że są jakies insert brushe teraz:D.Może ustaw sobie wszystkie kulki tej samej wielkości w mniej więcej odpowiednich pozycjach w jednym subtoolu.Potem je dodaj do swojego insert brusha.Wsadź insert brushem wszystkie naraz a na końcu przesuń w odpowiednią pozycje i wielkość transpose. Możesz też dodać jedną kulkę insertem,potem przełączasz na transpose i ją sobie klonujesz trzymając Ctrl+Shift+(jeśli chcesz robić subtraction) Alt.