Napisano 23 Luty 201213 l Witam dostałem już używany model do przerobienia i po edycji zdałem sobie sprawę że nie jestem wstanie zrednerować sceny gdyż podczas renderingu mental ray analizuje jeden z elementów tego modelu po czym cały program się krzaczy. Widać ewidentnie ze na danym obiekcie jest cos nałożone do czego niejestem wstanie dojść i tego usunąć. Dodam że przed moją edycją model zwierał na poszczególnych obiekatach modyfikator Displace z bitmatą w formacie tif. Pomimo usunięcia go z modelu program pomimo nzjaniższych parametrów wyłączonego FG nieprzeżuwa i nie daje mi możliwości dalej realizować projekt. Bardzo prosze o pomoc i wskazanie miejsca gdzie moge wyczyścic w pełni model bo pomimo nałożonego stanardu na model nadal coś nie pozwala zrdenderować wynik.
Napisano 23 Luty 201213 l udostepnij ten plik , lub wrzuc mi na priva, to zobacze u siebie co z nim :)
Napisano 23 Luty 201213 l Spróbuj eksport / import tego obiektu, ewentualnie popróbuj go konwertowac na editable poly, mi takie kombinacje kiedyś z v-ray'em pomogły.
Napisano 23 Luty 201213 l W panelu "utilities" możesz zrobić jeszcze dwie rzeczy: reset xform oraz remove uvw mapping. Można jeszcze po tym wszystkim wyeksportować samą siatkę np. do formatu .obj a potem ponownie zaimportować do maxa. edit: jest jeszcze modyfikator "stl check" który sprawdzi poprawność siatki pod kątem otwartych polygonów, podwójnych krawędzi itp. itd.
Napisano 23 Luty 201213 l Sprawdzilem model, bez tekstur jaki podesłałeś, lecz mimo ze STL Check wykrywa ok 1000 błędów(otwarte krawedzie itp) to Mental go bez problemu w pare sekund renderuje. Chodzi o Maxa 2012, i 2011, w Obu renderuje sie z wył. i włączonym FG i takze przy defaultowych ustawieniach. Moim zdaniem powinienes, po kolei zastepowac dana teksturę, materialem defaultowym i sprawdzac czy Mental przejdzie, Jak nie to cofnąć zmianę i kolejny materiał podobnie, powinno szybko wyjść która go blokuje. Edytowane 23 Luty 201213 l przez MaxymilianMax
Napisano 23 Luty 201213 l wejdz w asset tracker i zresetuj mu szukanie map. To moze byc poczatek poszukiwan. [edit] oops, otworzylem posta zeby pomoc, poczekalem jakis czas pracujac na drugim kompie, odpowiedzialem, a tu stado odpwiedzi i moj post ni w zab sie wpasowal, sorry.
Napisano 24 Luty 201213 l Autor Dzięki za komentarze, niestety nic nie pomogło. Skorzystał bym z propozycji import/export OBJ niestety moje modele mają nałożone kości i skóre i tutaj też mam problem bo chciałem zrobić jak pisałem i zloadować modyfikator niestety niejest tak jak w poprzedniej wersji i wszystko ciągnie sie jak guma a niechce zacząć wszystkiego od poczatku :( Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł jak dorawać się do tego problemu? Vond dzięki spojrzałem na asset tracker (shift+T) ale niestety nie znalazłem tej opcji o której piszesz może dało by sie jeszcze to jakos rozwinąć ?
Napisano 24 Luty 201213 l Przy mapach, ktore tam masz right click i wcisnij do wszystkich jakie sa strip path.
Napisano 24 Luty 201213 l Autor Kurcze już myślałem ze to załatwi sprawe, po twojej instrukcji puściłem szybki render i przeszło potem zrobiłem lekką zmiane perspektywy i wyszedł ten sam problem :(
Napisano 24 Luty 201213 l a nie masz zadnych juz map w scenie? camera mapping? pusto? Wzialbym Twpja scenke do obcykania, ale niestety do jutra wieczorem nie bede mial jak.