Napisano 7 Marzec 201213 l Z racji sentymentów, a także zbliżającej się wielkimi krokami polskiej premiery szkrobię sobie właśnie Normandię znaną z Mass Effect 1 wedle jakiegoś dosyć niejasnego poradnika. Doszedłem do momentu, w którym mam wymodelowane zewnętrzne tarcze statku i mam się teraz babrać we wciskanie czarnego plane'a do środka, by te tarcze coś-tam sobie chroniły. Autor tutoriala potraktował ten element pracy jako całkiem oczywisty i prosty w wykonaniu. Niestety, samo dzielenie polygonów i przesuwanie vertexów nie zdaje u mnie egzaminu - zawsze gdzieś się pomylę, coś sknocę i nie wygląda to wystarczająco estetycznie, nie mówiąc o tym, że każde podejście zabiera mi naprawdę sporo czasu(i w efekcie mocno podnosi mi ciśnienie :P) O ile ze zrobieniem tarcz nie miałem większych problemów(może poza tym, że nie wiedziałem na początku o istnieniu graphite modeling tool, o tyle to wypełnienie, które ma być tym prostym elementem całego tutoriala działa mi na łupież. Do rzeczy: mam taki kształt - http://screenshooter.net/9767455/WoWScrn_030712_095139 i chcę, by pod nim był czarny plane, albo w ogóle, jakieś czarne wypełnienie o pasującym do całości kształcie, by osiągnąć +/- coś takiego, co jest widoczne na pierwszym fragmencie tarczy i nie mam zielonego pojęcia jak to zrobić szybko lub dobrze, a najlepiej i szybko i dobrze. Dzięki (: edit: Aktualnie eksperymentuję z z przeciętym na pół cylindrem, z gęstą siatką - łapię wszystkie vertexy dookoła i symetrycznie je skaluję, by 'weszły pod pancerz' - aktualnie idzie nieźle. Równie wolno, ale efekt ładniejszy. Edytowane 7 Marzec 201213 l przez Necro aktualizacja
Napisano 7 Marzec 201213 l nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale ja bym zaznaczył na statku te krawędzie pod którymi ma się znaleźć to wypełnione pole, z shiftem je przesunął żeby się skopiowały a następnie wydzieli z elementu jako osobny element. Będą pasować z matematyczną dokładnością.
Napisano 7 Marzec 201213 l Autor W miejscach gdzie luki są okrągłe trzeba było nanieść trochę poprawek - ale tak, ta metoda się sprawdziła - była zarówno szybka, jak i dokładna :) Dzięki.