Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Chciałbym wam pokazać kilka renderów mojej wizualizacji. Jest to pierwsza moja własna wizualizacja, którą skończyłem.

Wiem, że rendery te nie powalają z nóg, shadery są nie ciekawe i jakość obrazków też nie powala ale proszę o ocenę abym na przyszłość wiedział na co mam zwracać uwagę.

Ogólnie nie jestem mega zadowolony z tej wizki ale cieszę się, że w końcu ją skończyłem. Mam nadzieję, że parę plusów znajdziecie w tych renderach:).

Dzięki i pozdrawiam.

Oprogramowanie: 3Ds MAX + VRay + dużo PS.

blackwhite1beczkowskiad.jpg

blackwhite2beczkowskiad.jpg

blackwhite3beczkowskiad.jpg

blackwhite4beczkowskiad.jpg

blackwhite5beczkowskiad.jpg

blackwhite6beczkowskiad.jpg

blackwhite7beczkowskiad.jpg

blackwhite8beczkowskiad.jpg

• Odpowiedzi 9
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Napisano

Bump i/lub mapa ref podłogi za mocny. A to duża powierzchnia i moim zdaniem zawsze rzutuje na jakość wizki.

Na 2 i 3 góra ościeżnicy ciemna. Nie wiem czy to zamierzony efekt czy otwór w ścianie za niski.

Na ścianach noise mi się nie podoba.

Jeżeli to rzeczywiście pierwsza praca to jest dobrze.

Napisz coś jak oświetlasz i jakie parametry renderingu.

Napisano

Strasznie szaro i bez życia. Nakrycie łóżka do poprawy. Żyrafy i te czerwone paprotki moim zdaniem kompletnie nie pasują do tego wnętrza. Czym robiłeś dywan vray fur?

Napisano

3,5,8 wyglądają najciekawiej. Na reszcie prześcieradło i ściany aż ,,proszą`` o jakąś teksturę - Logos świetnie to ujął w 1 zdaniu. Spoko jak na Twoją własną-też to przechodziłem, tyle, że na uczelni:)

Napisano

Dzięki za komentarze.

Chciałbym jeszcze coś wyjaśnić. Na moim portfolio które jest w sygnaturce są tam jakieś wizualizacje ale inspirowałem się zawsze czymś. A tą wizualizację chciałem wykonać wszystko samemu ale tak jak Logos zauważył, że pewne elementy nie pasują do siebie i zapewne ma racje. Może z moim gustem jest ciężko lub muszę więcej na czyjeś prace spoglądać i się jednak trochę po inspirować.:) Piszę to bo nie chcę żeby ktoś myślał, że pierwszy raz mierzę się z wizualizacją (chcę być sprawiedliwy).

Mowok: co do ościeżnicy to chciałem żeby była taka ciemna ale może rzeczywiście może by coś tam jeszcze w niej poprawił. co do ustawień wrzucam screena. Scena oświetlana 3 VrayLights z multiplier = 60, temperature = 6000 i subdivs=12; oraz jednym VrayLight przy drzwiach o mocy = 35, temperature = 2700 i subdivs = 12. Rozdziałka renderów taka jak na forum. gamma 2.2 i włączony frame buffer to chyba tyle. Reszta na screenie.

Logos: Tak jak pisałem wcześniej. Sam urządzałem i wiele może do siebie nie pasować. Chciałem trochę dać jakieś motywy afrykańskie w tej wizce. Dywan oczywiście Vray fur. W sumie to pierwszy raz tak się nim bawiłem.

Rybak173: Mi osobiście się jeszcze podobają 7 i 6. Z pościelą mam jeszcze straszne problemy żeby fajnie wyglądała. Też to przechodziłeś ale na uczelni. Fajnie miałeś ja muszę na własną rękę się uczyć:) I to już chyba wszystko:)

Sorki że się tak rozpisałem. Pozdrawiam.

blackwhiteroomrenderset.jpg

Napisano

Nom trochę to bez życia jak już ktoś wspomniał.

Musisz po pierwsze przeglądnąć spot3d albo vray manual:

Hdrke wrzuć w dome light a nie w rollout vraya.

i lepiej powbaw się sun+sky niż hdrką poki co.

Ja zaczynałem od exponentiala , dałbym sobie spokój poki co z reinhardem i gammą 2.2 chociaż teraz sam go używam.

Hsph. sub - 17 ? skąd wziąłeś akurat 17 ? :D

LC - 580 przy samplingu 0,02 na takie rendery to troche za mało.

Min samples - 128 ??? :O

I nie widzę tam materiałów żebyś musiał podkręcać Global subd no chyba że w materiałach ustawiłeś strasznie małe subd. w rolloucie materiałów.

Potestuj vraya , na surowo , oszczędzisz czasu i nerwów na wizkach.

Pozdrawiam

M.

edit

Aha no i na początek grzej na refkach i staraj sie je odwzorować idealnie , czasem brzydki design psuje piękny render :)

Napisano

Dzięki 09121986.

Jeszcze takie pytanko czy ktoś mógłby wytłumaczyć do czego służą te wymienione parametry i dlaczego powinienem inaczej je ustawić, czyli: Hsph sub, LC, min samples?

Napisano

http://www.max3d.pl/tutorial.php?id=101

Wypracuj sobie jakiś standard ustawień wstępnych, który po próbnym renderingu dostrajasz.

Z Global Subd ostrożnie, bo przemnaża on wszystkie subdivsy materiałów użytych w scenie i strasznie wydłuża czas renderingu.

I mimo wszystko pozostań przy gammie2.2. Oszczędzisz sobie sporo nerwów ...

Napisano

No i tak juz Myślałem nad tym żeby pozostać przy 2.2 bo już się tym Bawię i dziwnie mi by było to zmienić. Tak jak czytałem trochę o tym to dla mnie wszystko jest bardzo podobne między 1.0 a 2.2. muszę więcej po czytać jeszcze. Dzięki.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Wykorzystujemy cookies. Przeczytaj więcej Polityka prywatności