Napisano 12 Marzec 201213 l Witam, zwracam się do Was z prośbą w nadziei że pomozecie rozwiązać mój problem. Otóż modeluję samochód i teraz chcę wyciąć klapę bagażnika. W samym środku łączenia blach znajduje się łagodnie przechodząca krawdędź szyby. Po wycięciu pokazuje się coś co było nawet do przewidzenia (obrazek nr 3) i pomimo prób przerobienia siatki w tym miejscu, kłopot ciągle pozostaje. Jedynym pomysłem jest konwersja na wyzszy poziom TurboSmootha i dopiero wycinanie, ale byłby to przysłowiowy strzał w kolano, gdyż już obecnie model jest dość gęsty (po konwersji). Uploaded with ImageShack.us Edit: Chodzi o to że po wycięciu w tym miejscu szpary między blachy, ten łuk deforumje się, można temu jakoś zaradzić? Edytowane 12 Marzec 201213 l przez Pawlito
Napisano 16 Marzec 201213 l Jak blacha ma grubość to wystarczy nadać jej krawędziom rożne smoothing grupy i uwzglednić je w TS. Można je też stworzyć tylko roboczo na użytek TS a potem usunąć. Dziś już w innym wątku pokazałem o co mi chodzi: http://www.max3d.pl/forum/showthread.php?t=82547&p=1092557#post1092557
Napisano 29 Marzec 201213 l Autor Shogunie, próbowałem zaproponowaną przez Ciebie metodę, w moim przypadku jednak to nie działa i wytnę to później na wyższym subdivie, tymczasowo zostawiam niedokończone wycięcie. Widzę jednak że komuś się sposób przydał, z tym że tam chodziło o zrobienie ostrego załamania, u mnie jest odwrotnie. Dzięki.