Napisano 28 Marzec 201213 l Sytuacja wygląda następująco: Mam zapisane na dysku mapy IR i LC z animacji. Po tej operacji okazało się, że coś muszę zmienić w scenie, konkretnie pozycję jednego obiektu o 0.2cm. Możliwe, że potrzebna będzie również zmiana materiału na kilku obiektach. Moje pytanie brzmi: czy po takim zabiegu(delikatna zmiana położenia obiektu i zmiana materiału), oraz po renderze w trybie "from file", będzie widoczne migotanie lub inne babole czy powinno być wszystko w porządku?
Napisano 29 Marzec 201213 l Raczej będzie widoczne stare położenie shadingu względem ułożonego obiektu. Dlaczego nie zrobisz prevki 1 frame'a np. ?!
Napisano 29 Marzec 201213 l to zalezy jak duzy jest obiekt i ile miejsca zajmuje na wyrenderowanej klatce. przesuniecie o 2mm jesli renderujesz wnetrze i chcesz przesunac jakis element dekoracji niczego nie zmieni. jesli przesuniesz sofe to juz moga byc problemy. co do kolorow to podobnie jak z obiektami zalezy jak duzy wplyw zmiana bedzie miec na scene. jesli tylko zmieniasz odcien np. podlogi albo obicia sofy to bedzie ok ale pamietaj ze miales przeliczony IR+LC na starym materiale i kiedy przeliczysz swieze IR+LC to obiekt/scena moze wygladac troche inaczej bo zmiana koloru bedzie miec wplyw na GI.
Napisano 29 Marzec 201213 l Autor Dzięki Panowie. Zrobiłem prevkę 3 klatek i niby jest ok, małe przesunięcie obiektu nie ma takiego wpływu, ale już po zmianie materiału i ponownym przeliczeniu map widać różnicę. Tak jak mówisz, t0m3k, wychodzi na to( w sumie logiczne), że lepiej nie mieszać w materiałach po fakcie, szczególnie, gdy kamera jest blisko obiektów, jak w moim przypadku.