Shomei5 Napisano 17 Kwiecień 2012 Share Napisano 17 Kwiecień 2012 Nie będę ukrywał, że przygodę z 3ds max'em zacząłem dopiero niedawno. Natrafiłem na taki oto tutorial http://www.3dtotal.com/index_tutorial_detailed.php?id=201&catDisplay=1&roPos=1&page=1#.T43LbnnwHs1 zaciąłem się niestety w połowie na figurze 2. Mam obecnie wypukłe obiekty, doszedłem jak zrobić bridge, jednak tu też z jakiegoś powodu program nie chce łączyć ich krawędziami, a jedynie polygonami. Czy ktoś wie może co zrobić, żeby bridge modifier działał przy krawędziach? I kolejne pytanie - jak dalej można wykonać ów tutorial, jak połączyć krawędzie, żeby siatka wyglądała jak na obrazku tworząc wzór do powielenia? Próbuję niestety nie wychodzi mi to tak jak w przykładzie. Mam wersję trial 3ds max 2013. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dynamico Napisano 18 Kwiecień 2012 Share Napisano 18 Kwiecień 2012 Modyfikator bridge działa normalnie dla krawędzi należących do tego samego obiektu (oczywiście pod pewnymi warunkami). Wydaje mi się, że w tym przykładzie musisz "wyciągać" (shift) pewne krawędzie a potem "spawać" wierzchołki lub tworzyć niektóre płaszczyzny za pomocą "create". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shomei5 Napisano 18 Kwiecień 2012 Autor Share Napisano 18 Kwiecień 2012 Dzięki Dynamico, Twoje wskazówki trochę mnie nakierowały. Gdyby ktoś trafił na ten tutorial i miał podobny problem napiszę co zrobiłem. Połączyłem już wcześniej obiekty za pomocą attach modifier, jednak dopiero teraz udało się zrobić resztę, wyciąłem wszystkie polygony z tyłu, tak że z figur powstały foremki, inaczej faktycznie krawędzie nie chcą się łączyć. Ponadto trzeba tutaj krawędzie łączyć pojedynczo jedna po drugiej, gdyż całościowo w tym przypadku bridge modifier nie chciał połączyć żadnej. Niektóre z tych krawędzi dodatkowo da się połączyć dopiero kiedy zrobi się poprzednie jako "bazę". Jest jeszcze trochę ręcznego modelowania, ale myślę że powinienem sobie dalej poradzić, w razie wątpliwości będę pisał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi