Napisano 19 Kwiecień 201213 l Witam wszystkich. Modeluję uzwojenie żarówki, wykonałem je ze splajna Helix, ustawiłem najmniejszą możliwą interpolację dla obiektu, a na końcu zostało dużo segmentów. Jak uprościć w tym miejscu model (wyrzucę teraz co najmniej 2/3 tych segmentów, to pójdzie potem pod MS/TS)? Z góry dziękuję za pomocne wypowiedzi. Uploaded with ImageShack.us
Napisano 19 Kwiecień 201213 l zrobiłbym tak, że sprawdziłbym ile rotacji miał helix, pozostawił go splajnem, wtedu stworzyłbym zwykły line i nadał division segment 4 x większy niż liczba rotacji helixa, wtedy tą line zamieniłbym na poly, dodał do niej mod. Patch Def. Bin..., wybrał dla niego ścieżke z helixa i wystreczował jak należy. A napisałem 4 x więcej, tak żeby na każdą rotacje wypadały 4 wertexy z lini, czyli wystarczająca ilość która wystarczy do ładanej krągłości i minimalnej ilości poly.
Napisano 19 Kwiecień 201213 l zaznacz jeden loop, potem zrob ring ze step'em co spowoduje ze zaznaczy ci co drugi ring, wywal to i w razie potrzeby powtorz operacje. Ring ze stepem jest w graphite tools.
Napisano 19 Kwiecień 201213 l Autor w którym to miejscu jest (step ring)? Widzę jakiegoś Step loop w Modify Selection, ale nie działa, jakby działał to zrobiłnym w odwrotnej kolejności, tzn. najpierw co drugi loop, później ring. edit: już znalazłem. Dzieki, mirach. Edytowane 19 Kwiecień 201213 l przez Pawlito
Napisano 19 Kwiecień 201213 l jak w editable poly wybierzesz edge i zaznaczysz 1 edge to w graphite tools pod Modify Selection masz Dot Ring i Dot Loop (cos mi sie nazwy pokielbasily)