Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Pomóżcie mi w kwestii pamięci interesuje mnie zakup kingston hyperx + cooler fan, kości widzę na większości forach są z wysokimi radiatorami :( nie widzę na liście to znaczy że muszę wybić sobie ten pomysł z głowy?

24_thumb.jpg

lista kompatybilnych pamięci z płytą http://www.asrock.com/mb/memory.pl.asp?Model=Z68%20Extreme3%20Gen3

• Odpowiedzi 10
  • Wyświetleń 2,8k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Hyperx gray series mają niskie radiatory. Zastanawiam się tylko na co ci ten cooler? Komp chodzi za cicho? Przecież i tak nie nagrzejesz pamięci do tego stopnia. Jeżeli to tylko taka fanaberia to spoko;)

Napisano

myślałem że ram się nagrzewa przy renderingu :-) aha to zbędny zakup, to które pamięci wybrać najlepiej jest ich tyle :( mam procesor i7 2600k 3,4ghz no i tą płytę, dziękuję wam za wskazówki

Napisano

Zainteresuj sie lepiej juz chlodzeniem CPU ktore ma mozliwosc takze chlodzenia pamieci ram.

Ja mam Scythe grand kama i ma ono tak wyprofilowany radiator ze owiewa dodatkowo pamieci ram - nie grzeja sie w ogole, a akurat mam te hyper-x

Pamieci przegrzewaja sie jak nie ma cyrkulacji w obudowie albo radiator CPU mocno sie nagrzewa (na ogol RAm jest bardzo blisko gniazda). Jesli tak jest u Ciebie to albo zwieksz cyrkulacje wewnatrz obudowy, albo zainteresuj sie dobrym chlodzeniem CPU. Nie warto bawic sie w osobne chlodzenie ram bo to cieplo i tak gdzies musi ujsc a w ciasnej obudowie albo zle owiewanej nie da rady.

Napisano
Zainteresuj sie lepiej juz chlodzeniem CPU ktore ma mozliwosc takze chlodzenia pamieci ram.

Ja mam Scythe grand kama i ma ono tak wyprofilowany radiator ze owiewa dodatkowo pamieci ram - nie grzeja sie w ogole, a akurat mam te hyper-x

Pamieci przegrzewaja sie jak nie ma cyrkulacji w obudowie albo radiator CPU mocno sie nagrzewa (na ogol RAm jest bardzo blisko gniazda). Jesli tak jest u Ciebie to albo zwieksz cyrkulacje wewnatrz obudowy, albo zainteresuj sie dobrym chlodzeniem CPU. Nie warto bawic sie w osobne chlodzenie ram bo to cieplo i tak gdzies musi ujsc a w ciasnej obudowie albo zle owiewanej nie da rady.

właśnie mam problem z wyborem coolera cpu :( moja obudowa to Lian Li PC-A05FNB Midi-Tower

Wymiary: 210 x 385 x 500 mm (szer. x wys. x dł.)

Materiał: aluminium

Kolor: Czarny

Waga: 4,4 kg

Standard płyty głównej: ATX, Micro ATX, Mini-ITX

Chłodzenie (wentylatory):

1x 120 mm (przód)

1x 120 mm (tył)

1x 140 mm (pokrywa, opcjonalnie)

Filtr: PSU

Miejsca na napędy:

2x 5,25 cm (zewnętrzne)

1x 3,5 cm (zewnętrzne)

3x 3,5 cm (wewnętrzne)

2x 2,5-calowy (wewnętrzne)

Gniazda rozszerzeń: 8 (bez użycia narzędzi)

Złącza przedniego panelu:

1x USB 3.0

1x USB 2.0

1x Wyjście Audio

1x Wejście Mikrofonowe

Maksymalna długość karty graficznej: 280 mm

Napisano

Wow strasznie dziwna buda i droga. Masz dwa wentyle przód i tył, powinny zapewnić dobry przewiew ramu i mobo. Dobrego chłodzenia cpu nie włożysz, masz tylko 210mm szerokość gwarantuje ci że Noctua NH-D14, NH-U12P SE2, NH-U12P (czyli najlepszych coolerów na rynku) się nie zmieści do niej (sam się na to nadziałem i komputer musi być cały czas otwarty bo wystają końcówki "heatpajpów"). Z tyłu masz dwie dziury na wyprowadzenie rurek od chłodzenia wodnego cpu i uważam że to byłby chyba najlepszy pomysł. Tak przykładowo jak to wygląda

Komputery_Komputery_Podzespoly_Wentylatorychlodzenie_Chlodzenie_procesorow_CONSAIR_CWCH80843591012249_173427_1.jpg

Tylko do końca nie jestem pewien gdzie można przykręcić chłodnicę z tyłu obudowy. I zestawy corsaira są dosyć słabe pod względem wydajności. Nigdy nie zagłębiałem się w te tematy, musisz poszukać konkretniejszych firm i specjalizujących się w blokach.

Edytowane przez Logos

Napisano
Wow strasznie dziwna buda i droga. Masz dwa wentyle przód i tył, powinny zapewnić dobry przewiew ramu i mobo. Dobrego chłodzenia cpu nie włożysz, masz tylko 210mm szerokość gwarantuje ci że Noctua NH-D14, NH-U12P SE2, NH-U12P (czyli najlepszych coolerów na rynku) się nie zmieści do niej (sam się na to nadziałem i komputer musi być cały czas otwarty bo wystają końcówki "heatpajpów"). Z tyłu masz dwie dziury na wyprowadzenie rurek od chłodzenia wodnego cpu i uważam że to byłby chyba najlepszy pomysł. Tak przykładowo jak to wygląda

Komputery_Komputery_Podzespoly_Wentylatorychlodzenie_Chlodzenie_procesorow_CONSAIR_CWCH80843591012249_173427_1.jpg

Tylko do końca nie jestem pewien gdzie można przykręcić chłodnicę z tyłu obudowy. I zestawy corsaira są dosyć słabe pod względem wydajności. Nigdy nie zagłębiałem się w te tematy, musisz poszukać konkretniejszych firm i specjalizujących się w blokach.

http://www.overclock.net/t/880913/the-official-lian-li-pc-a05-club/2560

Napisano

z przodu z tego co widzę, spieprzyłem trochę :-( ciekawe jak wygląda w praktyce to chłodzenie, czy można śmiało podkręcać

Napisano

a jeśli chodzi o kości to jakie możecie polecić?