Skocz do zawartości

POTRZEBNA POMOC - max6 brazil - ' rozjezdzajace sie refleksy '

Featured Replies

Napisano

Mam taki oto problem. Jak widac na zalaczonych obrazkach, mam problem z przechodzeniem refleksow pomiedzy dwoma powierzchniami.

Probowalem juz na wiele sposobow. Tutaj krawedz miedzy maska a spoilerem jest extrudowana do wew. z poziomu editable poly na wartosc 1 i szer 0,5.

Probowalem tez na 2 zdetachowanych elementach extrudowac krawedzie.

Mesh smoth tworzy ladna gladka siateczke ale na renderze problem wystepuje.

Jest jakis sposob na wyeliminowanie tych artefaktow??

Uzywam maxa 6 i brazila 1.2.

ps. niewiem czy dobry dzial bo problem jest zlozony ale postanowielm wrzucic do ' 3dsmax'

• Odpowiedzi 4
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

To jest wina geometrii. Machnalem maly rysunek poglądowy:P Mam nadzieje ze jest w miare czytelny. Ogólnie chodzi o to, żeby te 2 zielone kawałki byłe względem siebie rownoległe.

Napisano
  • Autor

Dzieki za pomoc , na to nie wpadlem. Sprawdzilem i dziala. Problem jednak w tym ze nie zawsze da sie ten sposob zastosowac. Musialbym dorobic jeszcze na brzegach dodatkowe krawedzie i je dopiero ustawic.

Z drugiej strony przyjrzalem sie blizej mojej geometrii w tym miejscu i musze stwierdzic ze jest prawie wg. tej zasady. Mimo to sie rozjezdza :|

Pozdro.

Napisano

Nikt nie twierdził, że będzie łatwo ;) Zresztą takie "rozjazdy" refleksow nawet czasami występują w przyrodzie:)

Napisano
  • Autor

Ano sie zdazaja , dzis sie dokladnie przyjzalem :) ale wiadomo jak jest, jak czlowiek jest swiadomy to mu pewne rzeczy zaczynaja przeszkadzac.Do tej pory to olewalem ale dzis mnie zaczelo to wkurzac :)

W kazdym razie dzieki za naswietlenie nieco tematu.

Pozdro