Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam takie pytanko.

Mam wymodelowaną scenę z domkiem drzewkami itp. Do tego mam zrobiony system oświetlenia dziennego. Wygląda to jednak bardzo monotonnie. Całość sceny oświetlona jest jednakowym światłem o jednakowym natężeniu. Stąd moje pytanie jak zrobić chmury, które będą rzucały cień na scenę.

Próbowałem zrobić chmury przez gizmo i enviroment, ale nie wiem czemu nie było ich widać i nie odniosło to tym samym żadnego efektu.

proszę o pomoc, bo nie mogę sobie z tym poradzić.

Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 3
  • Wyświetleń 1,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
Witam.

Mam takie pytanko.

Mam wymodelowaną scenę z domkiem drzewkami itp. Do tego mam zrobiony system oświetlenia dziennego. Wygląda to jednak bardzo monotonnie. Całość sceny oświetlona jest jednakowym światłem o jednakowym natężeniu. Stąd moje pytanie jak zrobić chmury, które będą rzucały cień na scenę.

Próbowałem zrobić chmury przez gizmo i enviroment, ale nie wiem czemu nie było ich widać i nie odniosło to tym samym żadnego efektu.

proszę o pomoc, bo nie mogę sobie z tym poradzić.

Pozdrawiam.

Jak potrzebujesz tylko cień to co Cie powstrzymuje, żeby wymodelować sobie plane w kształcie chmury mniej więcej i żeby Ci on rzucał cień?

Napisano

Skoro Twoim celem jest urozmaicenie światła to może nie baw się w chmury, tylko pobaw się trochę z ambient occlusion, dodaj hdri do światła itd.

Napisano

W direct light masz (w advanced effects) - projector map - możesz tam wrzucić texturkę, zobacz co się stanie:)

Możesz wrzucić np. noise map z edytora materiałów, a potem np. zanimować tego noisa - cienie będą się ruszały.

Ten sam patent jest używany np. przy caustic light w podwodnych scenach - wrzuc w googla projector map+underwater i ci powinno mnóstwo tutków wyskoczyć.