Napisano 15 Maj 201212 l Witam. Mam takie pytanko. Mam wymodelowaną scenę z domkiem drzewkami itp. Do tego mam zrobiony system oświetlenia dziennego. Wygląda to jednak bardzo monotonnie. Całość sceny oświetlona jest jednakowym światłem o jednakowym natężeniu. Stąd moje pytanie jak zrobić chmury, które będą rzucały cień na scenę. Próbowałem zrobić chmury przez gizmo i enviroment, ale nie wiem czemu nie było ich widać i nie odniosło to tym samym żadnego efektu. proszę o pomoc, bo nie mogę sobie z tym poradzić. Pozdrawiam.
Napisano 15 Maj 201212 l Witam. Mam takie pytanko. Mam wymodelowaną scenę z domkiem drzewkami itp. Do tego mam zrobiony system oświetlenia dziennego. Wygląda to jednak bardzo monotonnie. Całość sceny oświetlona jest jednakowym światłem o jednakowym natężeniu. Stąd moje pytanie jak zrobić chmury, które będą rzucały cień na scenę. Próbowałem zrobić chmury przez gizmo i enviroment, ale nie wiem czemu nie było ich widać i nie odniosło to tym samym żadnego efektu. proszę o pomoc, bo nie mogę sobie z tym poradzić. Pozdrawiam. Jak potrzebujesz tylko cień to co Cie powstrzymuje, żeby wymodelować sobie plane w kształcie chmury mniej więcej i żeby Ci on rzucał cień?
Napisano 15 Maj 201212 l Skoro Twoim celem jest urozmaicenie światła to może nie baw się w chmury, tylko pobaw się trochę z ambient occlusion, dodaj hdri do światła itd.
Napisano 16 Maj 201212 l W direct light masz (w advanced effects) - projector map - możesz tam wrzucić texturkę, zobacz co się stanie:) Możesz wrzucić np. noise map z edytora materiałów, a potem np. zanimować tego noisa - cienie będą się ruszały. Ten sam patent jest używany np. przy caustic light w podwodnych scenach - wrzuc w googla projector map+underwater i ci powinno mnóstwo tutków wyskoczyć.