Napisano 20 Maj 201212 l witam, potrzebuję pomocy odnośnie wyboru laptopa (3ds max, cady), mój obecny nie daje rady :) zastanawiam się miedzy tymi modelami http://www.x-kom.pl/p/71418-notebook-laptop-17,3-dell-xps-l702x-i7-2670qm-4gb-500-dvd-rw-1080p.html http://www.x-kom.pl/p/79420-notebook-laptop-17,3-asus-n76vz-v2g-t5017v-i7-3610qm-6gb-750-dvd-rw-7hp64.html z jednej strony dell z i7-2670QM, 4GB, 500GB, 17,3 matowa matryca full hd, nVidia GeForce GT 555M 3GB i jest tańszy od asusa, z drugiej strony asus, który nie ma full hd, za to jest Intel Core i7-3610QM, 6GB, 750 GB, zestaw graficzny Intel HD Graphics 4000 i NVIDIA GeForce GT 650M, ma tez zewnetrzny subwoofer, który akurat jest mi zbędny a generuje koszty.. chcę aby laptop słuzył mi jak najdłużej dlatego bardzo proszę o wszelkie rady, sugestie, może też propzycje innych modeli ;) pozdrawiam
Napisano 20 Maj 201212 l Cześć. Jeszcze dodatkowo nie wiem czy zauważyłeś i czy to jest dla Ciebie ważne - Dell jest bez systemu. W sumie ciężko powiedzieć, każdy sam musi sobie powiedzieć czy woli trochę wolniejszy sprzęt ale z większą rozdzielczością, czy niższą rozdziałkę z lepszym sprzętem. A zarówno Asus jak i Dell dają radę jako firmy, oba laptopy mają 2 lata gwarancji.
Napisano 20 Maj 201212 l faktycznie, umknęło mi uwadze, że dell jest bez systemu, dzięki. zastanawiam sie czy cena asusa nie jest wygórowana i czy takich samych lub podobnych parametrów nie znajdę w jakimś innym modelu, może jakies sugestie w którą stronę iść? główne założenia to i7 i matowa matryca z db grafiką :) dzięki za odpowiedź
Napisano 20 Maj 201212 l Ja skłaniałbym się w kierunku ASUS-a. Z tego co widzę, można do niego wsadzić maksymalnie 16GB RAM-u. Ponadto, chyba jest w nim miejsce na dodatkowy dysk (np. SSD, jeśli potrzebujesz). W sklepie, do którego dałeś łącza, jest wersja tego modelu właśnie z maksymalnie rozbudowaną pamięcią i dyskim SSD, tyle, że jest chyba ok ok. 1000 zł droższa. Oczywiście nie każdemu jest tyle potrzeba — w każdym razie, ten ASUS ma potencjał. ASUS ponadto ma 4 porty USB 3.0 (DELL tylko trzy, w tym dwa 3.0) no i oczywiście nieco lepszy procesor. DELL ma natomiast większą rozdzielczość, co w grafice ma znaczenie i jest bez systemu, co może być plusem, jeśli nie chcesz używać Windowsa. Odpowiedz sobie na pytanie, czy potrzebujesz więcej portów USB 3.0, dużo RAM-u i ew. miejsce na dodatkowy dysk, czy wolisz coś nieco tańszego, ale z większą rozdzielczością i bez Windowsa.
Napisano 20 Maj 201212 l Asusy maja slabe glosniki kazdy procesor z rodziny I5 i wyzej obsluguje 16gb ram wiec u della i asusa bedzie mozna miec tyle samo, co do grafiki tez jest to samo dell charakteryzuje sie lepsza rozdzielczoscia wiec i wiekdzym obszarem roboczym co jest bardzo przydatne.