superkb Posted May 26, 2012 Share Posted May 26, 2012 zapytam tak hipotetycznie: jak to jest, zalozmy ze wykonuje zlecenie animacji z domkiem dla jakiejs firmy prezentujący cos z wyposażenia domu, i mam sobie wymyslic ten dom. czy moge wymodelowac (mniej wiecej) konketny projekt jakiegos architekta i użyc go w tej animacji bez pytania go o to? czy to jest naruszenie jakichs praw autorskich? Link to comment Share on other sites More sharing options...
deepyellow Posted May 26, 2012 Share Posted May 26, 2012 Gdyby teoretyzować na ten temat, to tak - jest to naruszenie praw, aczkolwiek w praktyce raczej jest to nie do ruszenia. Model trójwymiarowy bez względu na to czego dotyczy, sam w sobie jest dziełem podlegającym ochronie. Projekt i model to dwie różne rzeczy, więc wydaje mi się, że spokojnie można założyć, iż model jest inspirowany projektem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
superkb Posted May 27, 2012 Author Share Posted May 27, 2012 dzieki za odpowiedz, czyli mowiąc wprost , nie powinny mnie spotkac za to jakies nieprzjemnosci, w zasadzie nie mozna mowic tez o plagiacie bo to jednak jak napisales to inna dziedzina, tym bardziej ze bedzie to raczej inspiracja niz slowo w slowo wierna kopia. generalizując, moge smialo sie wzorowac na jakims projekcie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
deepyellow Posted May 27, 2012 Share Posted May 27, 2012 Gdyby autorzy projektów architektonicznych "dochodzili swoich praw" to połowę architektów w Polsce trzeba by zamknąć z plagiaty projektów z zachodu :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shogun 3D Posted May 27, 2012 Share Posted May 27, 2012 W ten sposób można zamknąć większość architektów którzy klepią domki jednorodzinne. Zawsze się gdzieś trafi jakiś bardzo podobny, jeśli nie identyczny, a im mniejszy domek, tym i większa na to szansa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
superkb Posted May 27, 2012 Author Share Posted May 27, 2012 myslicie ze tak samo mozna zastosować tą metode odnosnie znanych architektow? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shogun 3D Posted May 27, 2012 Share Posted May 27, 2012 No, wraz ze wzrostem skali budowli szansa na powtarzalność maleje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts