Napisano 26 Maj 201212 l zapytam tak hipotetycznie: jak to jest, zalozmy ze wykonuje zlecenie animacji z domkiem dla jakiejs firmy prezentujący cos z wyposażenia domu, i mam sobie wymyslic ten dom. czy moge wymodelowac (mniej wiecej) konketny projekt jakiegos architekta i użyc go w tej animacji bez pytania go o to? czy to jest naruszenie jakichs praw autorskich?
Napisano 26 Maj 201212 l Gdyby teoretyzować na ten temat, to tak - jest to naruszenie praw, aczkolwiek w praktyce raczej jest to nie do ruszenia. Model trójwymiarowy bez względu na to czego dotyczy, sam w sobie jest dziełem podlegającym ochronie. Projekt i model to dwie różne rzeczy, więc wydaje mi się, że spokojnie można założyć, iż model jest inspirowany projektem.
Napisano 27 Maj 201212 l Autor dzieki za odpowiedz, czyli mowiąc wprost , nie powinny mnie spotkac za to jakies nieprzjemnosci, w zasadzie nie mozna mowic tez o plagiacie bo to jednak jak napisales to inna dziedzina, tym bardziej ze bedzie to raczej inspiracja niz slowo w slowo wierna kopia. generalizując, moge smialo sie wzorowac na jakims projekcie?
Napisano 27 Maj 201212 l Gdyby autorzy projektów architektonicznych "dochodzili swoich praw" to połowę architektów w Polsce trzeba by zamknąć z plagiaty projektów z zachodu :)
Napisano 27 Maj 201212 l W ten sposób można zamknąć większość architektów którzy klepią domki jednorodzinne. Zawsze się gdzieś trafi jakiś bardzo podobny, jeśli nie identyczny, a im mniejszy domek, tym i większa na to szansa.
Napisano 27 Maj 201212 l Autor myslicie ze tak samo mozna zastosować tą metode odnosnie znanych architektow?