Nikes Napisano 30 Maj 2012 Napisano 30 Maj 2012 Witam Z racji, że długi czas pracowałem na etacie, a dopiero teraz ruszyłem się za freelancerke, chciałem zapytać kolegów jak to jest z tymi umowami. Załóżmy, że klient(firma) z ulicy zleca mi zrobienie pełnej działającej strony internetowej, czyli grafika + zakodowanie. Nie posiadam jeszcze swojej działalności, więc firma idzie mi na rękę i godzi się na zwykłą umowę. Stronę wykonują dwie osoby. Ja jako grafik i mój "wspólnik" który ją zakoduje. Zakładamy, iż w naszych rękach jest zrobienie strony i na tym koniec, więc domyślam się, że wystarczy umowa o dzieło. W przypadku stałej opieki nad stroną powinna być zastosowana w tej sytuacji umowa zlecenie ( na jakiś tam określony czas, bądź nie). Pytanie 1. Jak poprawnie sporządzić umowę o dzieło, aby urząd nie miał się jak do mnie dowalić. Pytanie 2. Klient będzie potrzebować zapewne dodatkowej "umowy" czy "oświadczenia", że w momencie oddania strony internetowej, klient może czerpać z niej korzyści materialne, może z nią robić co chce. Nie wiem jak to ma wyglądać. Pytanie 3. Czy na umowach mają się znaleźć dane moje i kodera? Oba podpisy? Pytanie 4. Muszę się z urzędem jakoś rozliczać?
piko84 Napisano 30 Maj 2012 Napisano 30 Maj 2012 1. Bylejak, urząd jeśli dostanie kasę na konto to nawet tego nie sprawdzi 2. Zapisz o przekazaniu praw autorskich w treści wystarczy. Chyba że będziesz robił stronki za milion to idź do prawnika. 3. Tylko twoje, możecie się wymieniać umowami, raz bierzesz ty raz ja, albo zrobić do każdej umowy dodatkową umowę między wami. Wtedy klientowi wystarczy jeden podpis i nie będziecie musieli mu sie na głowe zwalać. 4. Nie ty będziesz się rozliczał tylko klient, który to bie zleci - tutaj jest właśnie przewaga prowadzenia DG.
Nikes Napisano 30 Maj 2012 Autor Napisano 30 Maj 2012 Ok, sprawa wydaje się prosta. Dobrze by było zobaczyć przykładową umowę i oświadczenie przekazania praw. A jak się ma sprawa w przypadku tworzenia strony dla organizacji zajmującej się czymś dość ważnym, jak np ratowanie zwierząt itd. Nic się nie zmienia? Prosta umowa o dzieło wystarcza?
Shogun 3D Napisano 30 Maj 2012 Napisano 30 Maj 2012 Pamiętaj, że umowa to Wasz tyłkochron. Spisuj dokładnie warunki zlecenia, bo potem mogą być jaja. wszystko inne: byle spełniało ustawowe wymogi.
Rekomendowane odpowiedzi