Napisano 4 Czerwiec 201212 l Witam forumowiczów. Mam problem. W 3ds max studio stworzylem kamerą FOV 360 stopni grafikę - Panoramę. Chcę zrobić plik X.mov by móc wnętrze oglądać w panoramie -sterowanie myszą wkazdą stronę. Generalnie darmowym programem Pano2TQVR robi się taki plik, lecz na podglądzie w mov. jest w bardzo slabej jakości. Może ktos wie dlaczego? Skoro ustawiam kompresję na bezstratną a obrazek ma 1024 x 533 i jest żyletka. ? Jak inni robią taką panoramę i jest bardzo ladna i wyraźna? Pozdrawiam
Napisano 4 Czerwiec 201212 l a czy rozdziałka nie jest przypadkiem zbyt mała? WYmiar ktory podałeś wydaje się niewielki. Od klientów jak dostawałem foty pod pano to miały po kilka tys. px.
Napisano 4 Czerwiec 201212 l Autor A czym robisz panoramę?, wlasnie renderuję 2,5 tys px i zobaczymy jak to wyjdzie......
Napisano 4 Czerwiec 201212 l Musisz w b dużej rozdziałce to zrobić. Ja kiedyś robiłem 2k na panorame to ledwo się nadawało na 640x480
Napisano 4 Czerwiec 201212 l Do oszacowania wielkosci renderingu pod panoramę sferyczną potrzebujesz znać dwa parametry: - szerokość pola widzenia w czasie ogladania panoramy (FOV), - wielkość okienka w ktorym bedziesz wyświetlał panorame. Co do tego pierwszego parametru to zazwyczaj nie przekracza się 90 stopni, a jeszcze lepiej gdy jest to około 70 stopni. Jeśli chodzi o drugi parametr to uzależniony jest on od monitora na którym dana osoba ogląda panorame. Ale można przyjąć rozsądne minimum na 1200 pikseli. Wynik = wielkość okienka * (360/FOV). Jak widzisz żeby dostać w oglądanej panoramie jakość podobną jak na czystym rendringu, należy renderować w wielkosci 5000-6000 pikseli na dłuższej ściance. Wg mnie rozsądne minimum to 4000x2000 pikseli. Mniej już tylko do podglądu albo do wyświetlania w pomniejszonym okienku.
Napisano 4 Czerwiec 201212 l Autor dokładnie tak, 4000px i już ewidentna poprawa ...... Dzieki panowie ;)