Napisano 28 Czerwiec 201212 l Witam Szanowne Grono. Mam taki problem: chciałbym zrobić ruch kamery po okręgu względem środka układu (żeby cały czas patrzyła na jeden punkt). Ustawiam środek (Action Center>Center>Origin), obracam ręcznie kamerę, na podglądzie jest dobrze. Niestety, kiedy włączam podgląd animacji, kamera obraca się względem własnej osi, a nie zględem wcześniej wyznaczonego środka. I nie mogę dojść, gdzie to można zmienić. Zapewne rozwiązanie jest wielce proste, jednak siedzę nad tym już jakiś czas i nic. Ma ktoś może jakiś pomysł, co z tym zrobić? Będę wdzięczny za podpowiedzi. Pozdrawiam, A. Edytowane 28 Czerwiec 201212 l przez Anabell
Napisano 29 Czerwiec 201212 l Z animacją to ja niewiele miałem wspólnego, ale taką jedną podpowiedź mogę Ci dać: W Modo Action Center i Pivot Point są rozdzielone. Ustaw na środku Pivot Point(na numerycznej 7 lub 6 - ewentualnie PPM na Items nad Viewportem) I powinno być git:)
Napisano 29 Czerwiec 201212 l Zrob tak. Zgrupuj sobie kamere. Wewnatrz grupy mozesz sobie suwac kamera w tyl czy jak tam pasuje. Grupa(czyli poziom wyzej ) bedzie mial center zawsze w 0 0 0. Animuj rotacje grupy. Fin. Uzu A jesli chodzi o action center to tak jak nazwa wskazuje sa to action centres, tymczasowe okreslenie centrum dzialan. Cos jak tool. Zeby ewentualnie kombinowac ze stalym centrum i pivotem to trzeba przejsc d otrubu edycji pivot/center odpowiednio pod klawiszami 6 i 7 (normalna klawiatura, nie numeryczna). Zaznaczyc lassem czy pacnac kursorem i suwac. Ale ze zgrupowanie mkamery jest prosciej i szybciej:). Of koz zalezy tez co i jak i w ogole ale na to co opisales powinno styknac:) Edytowane 29 Czerwiec 201212 l przez uzumakishadow
Napisano 2 Lipiec 201212 l Autor Panowie, wielkie dzięki za porady! UZU - o to właśnie chodziło :) Swoją drogą, to na tle innych programów, jest to ciut mało logiczne i skomplikowane. Lub ja mam tylko takie wrażenie. Jeszcze raz dzięki, A.