Napisano 29 Czerwiec 201212 l Witam, mam takie troche ogolne techniczne pytanie ale mam nadzieje ze mi pomozecie. Mam wykonać jakby interaktywna animacje na stronę www. Robię ją we flashu + animacje i zdjecia wyrenderowane w 3ds maxie. Całość przedstawia pokój w którym osoba po wcisnieciu odpowiednich przyciskow z boku wlącza rozne tryby klimatyczne pokoju, np tryb relaks w którym odpowiednio swiatło, zasunięcie rolet i tv dostosowuje sie do tego trybu, również inne tryby jak dzienny itp. takich wersji jest 4. to wszystko ogarnąlem za pomocą fotorealistycznej animacji wyrenderowanej do filmiku i potem wlepię do flasha i będzie działac jak odsyłacze czyli klikasz wlacza sie animacja i tak kolejno. jednak klient zazyczył sobie tez by w takiej interaktywnej animacji byly z boku suwaki do regulacji wysokosci rolet i ssuwaki do natezenia swiatła... i teraz jak to polączyc.. bylo wszystko fajnie przelaczaly by sie miedzy soba tylko animacje obrazy statyczne a tu dochodzi wiekszy problem. Prosił bym o podpowiedz jak rozwiązać ten problem. co i jak w ktorym programie zrobić, by to wszystko trzymało się calosci. czy w takim razie wyrenderowane animacje maja jakis sens? moze oprzec to wszystko na photoshopie? prosilbym o jakies pomysly na to. mysłalem o tym by zaproponowac zeby te suwaki nie mialy pelnej regulacji tylko kilka pozycji, np rolety gora dół i tak samo swiatło i wtedy oprzec wszystko na wyrenderowanych animacjach i wszystko by bylo w bardzo ladnej jakosci, lub tez druga wersja oprzec czesciowo niektore sceny na animacjach, a np ruch ssuwakiem rolet to we flashu podstawic element ruszajacy się wraz z suwakiem, tylko wiadomo ze taka roleta nie bedzie juz puszczala cieni, jedynie mozna przyciemnic calosc. w zasadzie wtedy wszystko trzeba by bylo taka metoda robic plus photoshop. no i jakosc tego wszystkiego wg mnie poleci niskoo. nie jestem mistrzem flasha wiec byc moze nie wiem o jakichs jego funkcjonalnosciach ktore by mi pomogly wiec jak cos prosze o informacje. być moze najlepszym pomyslem bedzie wyperswadowanie tak w pelni integracyjnych ssuwaków klientowi. prosilbym o pomoc jak rozwiazac ten problem. Edytowane 29 Czerwiec 201212 l przez superkb
Napisano 30 Czerwiec 201212 l Relighta możesz zrobić passami nie wiem czy by sie udało we flashu tego użyć, a co do rolet to niech pozycja to będą kolejne klatki animacji wyrenderuj przesunięcie na np. 200 klatkach i kiedy przesuwasz suwak to: 1 klatka = 1% w pozycji suwaka ostatnia klataka = 100% w pozycji suwaka