Napisano 9 Lipiec 201212 l Witajcie. Przy ostatnim modelu, gdy rozpoczołem wypalanie tekstury napotkalem pewne komplikacje. Gdy wypalam teksturę w pliku TGA. tekstura po wypaleniu jest OK, natomiast gdy wypalam teksturę i zapisuje ją jako jpg, po nałożeniu jej na obiekt wyskakują mi miejsca w którym unwrap był podzielony. Wczesniej podczas wypalania takie coś mi się nie zdażało.
Napisano 9 Lipiec 201212 l nie wiem czy to Ci się uda z jpeg'iem, ale xnormal instaluje plugin do Photoshopa o nazwie Dilation. Musisz mieć kanał alpha z UV mapy i za jego pomocą wyciąć tło... jednym słowem Twoja textura powinna mieć przezroczyste tło. Wtedy aplikujesz Dilation na 6 i masz texture poszerzoną o 6 pixeli. A jak to nie wyjdzie to użyj po prostu smudge toola z Photoshopa i "poszerz" krawędzie. [ATTACH=CONFIG]86788[/ATTACH]
Napisano 10 Lipiec 201212 l Autor Chrupek3D, dzięki za pomoc, bo jednak o to chodziło. Ale głupota było by za każdym razem przerabianie tekstury w ten sa sposób. Czy nie ma żadnej opcji która pozwala na to aby podczas beikowania brzegi byly szerzej beikowane.
Napisano 10 Lipiec 201212 l to zależy w czym wypalasz, ale większość programów ma taką opcje. Problem powstaje przy konwersji z tga do jpeg'a, bo wtedy powstają te podziały. Możesz próbować zamalować je w Sculptrisie, pamiętając, że kolor próbkujesz pod klawiszem "c". Blendera nie polecam.
Napisano 10 Lipiec 201212 l Autor Wypalam w 3ds max za pomocą mental ray jakoś nie mogę znaleść tej opcji??
Napisano 10 Lipiec 201212 l Max też się nie spisuje za dobrze. Ściągnij xNormal, jest darmowy i działa bardzo fajnie, cała branża gamedevu na tym stoi. Tutaj masz tutorial z podstawami jak to działa: http://eat3d.com/free_zbrush_xnormal_pipe