Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Panowie, pomóżcie proszę bo jest dramat!

Dostaję zeskanowane obiekty (skaner 3D firmy FARO) w formie plików OBJ z kolorem zapisanym w Vertex Color...

W MeshLab wszystko jest pięknie pokolorowane - w 3ds max czy Zbrush kolor ginie... Jak go odpalić? Kiedy w 3ds max w Object Properties zaznaczam Vertex Color Display obiekt zmienia kolor na czerwony. Nie mam już zupełnie pomysłu jak zachować oryginalny kolor. Dodatkowo muszę koniecznie wypalić z niego teksturę koloru żeby nanieść ją na obiekt low poly... Pomocy!

• Odpowiedzi 7
  • Wyświetleń 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

nie wiem nigdy tego nie robilem i nie pracowalem na takich obiektach, ale w standarowych texturach maxa masz mape Vertex Color. Moze naloz ja na ten obiekt

Napisano
  • Autor

Po nałożeniu UVW Map i przełączeniu kanału na Vertex Color obiekt wygląda jak na screenie...

To samo po nałożeniu mapy Vertex Color w slot diffuse w materiale. Bez UVM Map obiekt jest czerwony a renderuje się całkowicie na czarno...

Napisano

W diffuse map materiału który jest przypisany obiektowi wrzuć "vertex color".

Powinno ci renderować VC. I możesz wypalić mapki.

Switch "vertex color" w "display" działa tylko w viewporcie.

Uv mapy nic nie mają do VC. Z tego co pamiętam nawet nie da się daty z kanału uv do vc dać.

Edit: idź do tools->channel info.

Sprawdź czy masz vc tylko w jednym kanale czy w wielu.

Możliwe że ci wypaliło osobne kolorki w osobnych kanałach.

Edytowane przez gutekfiutek

Napisano
  • Autor

Na pierwszym screenie moje info z Channels Info...

Niestety, po wrzuceniu mapy Vertex Color do diffuse i probie renderingu, max wywala blad z UV i renderuje na czarno - screen drugi i trzeci... Po wrzuceniu modifiera UVW Map i przełączeniu go na Vertex Channel renderuje jak na screenie czwartym....[ATTACH=CONFIG]86887[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]86888[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]86889[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]86890[/ATTACH]

Napisano

Według pierwszego screena nie masz vertex colorów w ogóle. VC channel jest pusty.

Tak samo brakuje mapowania jakiegokolwiek.

Możliwe że źle ci się zaimportowało.

Nie jestem pewien czy format .obj w ogóle przenosi vertex colory.

Spróbuj 2 rzeczy: pomaluj obiekt vc w maxie, wyexportuj do obj i zaimportuj. Sprawdź czy masz vc info w channel info.

Spróbuj przenieśc obiekt w innym formacie.

Napisano
  • Autor

Faktycznie, do screena zle zaimportowalem obiekt ale po ponownym imporcie w vc bylo 17984kb.

Jakiś kolor obj przenosi bo widać go w Meshlab ale czy nie dam sobie ręki uciąć czy napewno jest to vertex color... Tak czy siak gość, który robił skan eksportował do obj z opcją przenoszenia vertex color więc powinno być ok... Mam jeszcze pliki w STL - STL przenosi vertex color?