Napisano 2 Sierpień 201212 l Witam, szukałem pomocy na forum w podobnych wątkach, ale nie rozwiązałem swojego problemu. Chodzi o to że do plane'a dałem teksturę z obrazkiem, do tego jeszcze UVW mapping zeby ją sobie obrócić. Następnie w PS przygotowałem sobie mapę do modyfikatora Vray displacement (mieszanka białych i czarnych kropek). Na koniec jeszcze dałem UVW mapping do mapy, żeby manipulować jej skalą. Tak zrobiony dywan, po renderingu ma wybrzuszenia/włoski, o jakie mi chodziło. Problem pojawia się, gdy dokładnie to samo chcę zrobić w innym pliku maxa, a dokładnie w scenie pokoju. Za chiny nie chce to zadziałać, mimo że mam dokładnie te same tektury, mapy i ustawienia renderingu. Już mnie krew zalewa :D Może jakiś szczegół pominąłem. Ma ktoś jakiś pomysł? Nawet jak zrobiłem merge obydwu plików to nic nie pomogło :P Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam
Napisano 2 Sierpień 201212 l Może masz wyłączony displacement? Druga opcja: mapping może być skopany. Sprawdź czy zgadzają się kanały dla uv-ki i mapy.
Napisano 3 Sierpień 201212 l daję sobie włosy uciąć, że albo w Vrayu albo w Maxie masz wyłączony displacement
Napisano 3 Sierpień 201212 l Autor Witam, sprawdziłem "V-ray: Default displacement" w opcjach rendera i jest tam zaznaczona opcja "Override Max's". Co do kanałów, to UVW Mapping dla tekstury dywanu ma Map channel = 1. Drugi UVW Mapping dla mapy displacement ma Map channel = 2, czyli taki jak "Texture chan" w modyfikatorze VrayDisplacement. Pozdrawiam
Napisano 4 Sierpień 201212 l kasztan, niewiem jak jest w Maxie ale w C4D zamieniasz obiekt na edytowalny aby móc użyć displacement.
Napisano 4 Sierpień 201212 l Autor Witam, znalazłem przyczynę. Zapomniałem sprawdzić, jak radzili Mozo i dimaxion, czy w samych opcjach Maxa jest włączony displacement. Myślałem, że sam override vray'a wystarcza. No i okazało się, że w Maxie nie trzeba konwertować plane'a na editable poly, żeby działał displacement. Dzięki za pomoc! :P