Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Witam,

szukałem pomocy na forum w podobnych wątkach, ale nie rozwiązałem swojego problemu.

Chodzi o to że do plane'a dałem teksturę z obrazkiem, do tego jeszcze UVW mapping zeby ją sobie obrócić. Następnie w PS przygotowałem sobie mapę do modyfikatora Vray displacement (mieszanka białych i czarnych kropek). Na koniec jeszcze dałem UVW mapping do mapy, żeby manipulować jej skalą. Tak zrobiony dywan, po renderingu ma wybrzuszenia/włoski, o jakie mi chodziło.

Problem pojawia się, gdy dokładnie to samo chcę zrobić w innym pliku maxa, a dokładnie w scenie pokoju. Za chiny nie chce to zadziałać, mimo że mam dokładnie te same tektury, mapy i ustawienia renderingu. Już mnie krew zalewa :D Może jakiś szczegół pominąłem. Ma ktoś jakiś pomysł? Nawet jak zrobiłem merge obydwu plików to nic nie pomogło :P

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam

• Odpowiedzi 5
  • Wyświetleń 2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Może masz wyłączony displacement?

Druga opcja: mapping może być skopany. Sprawdź czy zgadzają się kanały dla uv-ki i mapy.

Napisano

daję sobie włosy uciąć, że albo w Vrayu albo w Maxie masz wyłączony displacement

Napisano
  • Autor

Witam,

sprawdziłem "V-ray: Default displacement" w opcjach rendera i jest tam zaznaczona opcja "Override Max's".

Co do kanałów, to UVW Mapping dla tekstury dywanu ma Map channel = 1. Drugi UVW Mapping dla mapy displacement ma Map channel = 2, czyli taki jak "Texture chan" w modyfikatorze VrayDisplacement.

Pozdrawiam

Napisano

kasztan, niewiem jak jest w Maxie ale w C4D zamieniasz obiekt na edytowalny aby móc użyć displacement.

Napisano
  • Autor

Witam,

znalazłem przyczynę. Zapomniałem sprawdzić, jak radzili Mozo i dimaxion, czy w samych opcjach Maxa jest włączony displacement. Myślałem, że sam override vray'a wystarcza. No i okazało się, że w Maxie nie trzeba konwertować plane'a na editable poly, żeby działał displacement.

Dzięki za pomoc! :P