Adrian.S Napisano 12 Sierpień 2012 Napisano 12 Sierpień 2012 Witam :) Postanowiłem zrobić Audi A3 - wybór padł na ten pojazd z powodu tutoriala z 3d palace, postanowiłem w końcu nauczyć się modelować pojazdy, a ten tutorial wydaje się bardzo dobry. Zrobiłem już bazę, ale nie wiem czy wszystko jest równe i nie ma żadnych baboli. Oto kilka screenów:
Boomagz Napisano 13 Sierpień 2012 Napisano 13 Sierpień 2012 (edytowane) Jak na pierwszy pojazd nie jest źle. Poniżej przesyłam błędy które, trzeba poprawić, na twoim miejscu darował bym sobie wycinanie listew bocznych, przednich i zostawił to do momentu kiedy wszystko będzie równe i "baza" będzie skończona. tak samo drzwi. Co do siatki staraj się żeby wszystko było jak najbardziej równe i unikaj trójkątów! Przód: popraw łuki grilla i maski, tłoczenia bocznego. Cały dolny wlot ma zupełnie inny kształt i również ostrzejsze łuki. Drzwi są za bardzo wypukłe a zwłaszcza próg boczny. Bok: jest znośny, oprócz uwag wyżej. Tył: Popraw siatka z tylu jest strasznie pogięta, pełno małych zagięć i nierówności i nierówne nadkola. Jak możesz napisz jeszcze ile czasu przeznaczyłeś już na ten model. Keep working!!! Edytowane 13 Sierpień 2012 przez Boomagz
Adrian.S Napisano 13 Sierpień 2012 Autor Napisano 13 Sierpień 2012 Dzięki za uwagi, spróbuję dziś to poprawić. Niestety niektóre nierówności będzie trudno zrobić, bo kilka tych błędów są w tutorialu z którego robiłem. Jeśli chodzi o czas robienia to tutorial do tego momentu trwa ponad półtorej godziny, ja oczywiście jako laik robiłem to 'troszkę' dłużej ;P
Adrian.S Napisano 13 Sierpień 2012 Autor Napisano 13 Sierpień 2012 Poprawiłem już kilka elementów, ale jeszcze dużo mi zostało. To chyba najnudniejsze z wszystkiego co do tej pory robiłem przy tym aucie, ale jakoś postaram to dokończyć. W międzyczasie chciałem się zapytać o modyfikator symmetry. Mam zaznaczoną opcję Weld Seam i Threshold na małym poziomie. Jeśli zjadę go do 0 to przez środek auta biegnie ostra linia, jeśli go podwyższę na więcej to zaczynają się robić bugi. Mam między tymi wartościami i przez środek biegnie gładka linia. Jak to naprawić? Ten bug przy przednim oknie wynika z tego, że jest tam trójkąt (nie za bardzo wiem jak go usunąć), ale zastanawiam się dlaczego szyba nie jest złączona z maską, tylko pociągnięta w dół? Tak było w tutorialu, ale nie wiem po co.
Boomagz Napisano 13 Sierpień 2012 Napisano 13 Sierpień 2012 Osobiście używam symmetry tylko do poglądowego ogarnięcia modelu pod koniec pracy. Finalnie kopiuję i odbijam każdy element. Potem vertex po vertexie welduje wszystko razem trochę to zajmuje ale efekt jest najlepszy. Jak możesz to daj namiary na ten tutorial z chęcią zobaczę jak to tam wyglądało.
Adrian.S Napisano 14 Sierpień 2012 Autor Napisano 14 Sierpień 2012 http://www.3d-palace.com/free-tutorials/3ds-max-automotive-the-audi-a3-tutorial-free/
Adrian.S Napisano 15 Sierpień 2012 Autor Napisano 15 Sierpień 2012 Starałem się troszkę to poprawić i jakby ktoś mógł podpowiedzieć co jest jeszcze krzywo to bym bardzo prosił, bo po 2 dniach prostowania zaczynam być subiektywny :P Mam problem z dwoma miejscami z tyłu. Mam problem z trójkątami, za bardzo nie wiem jak ich się pozbyć. Oto te zdjęcia: Tutaj daję nowe screeny z siatki i po zastosowaniu wygładzania:
Boomagz Napisano 15 Sierpień 2012 Napisano 15 Sierpień 2012 Bardzo ciężko jest coś poprawić nie mając przed sobą otwartego programu. Na pierwszy rzut oka zrobił bym to tak ale pewnie nie będzie to całkowite rozwiązanie problemu. czasami trójkąty nie gną się jeżeli są rozciągnięte (najgorsze są małe). Postaraj się o płynną kontynuacje edge'ów. Poza tym Musisz poświecić na to znacznie więcej czasu nisz 2 dni. dobre modele powstają tygodniami.
Adrian.S Napisano 15 Sierpień 2012 Autor Napisano 15 Sierpień 2012 Zrobiłem tak jak napisałeś i myślę, że już to lepiej wygląda. Wiem, że zrobienie dobrego auta trwa dosyć długo, ale chcę skończyć to do końca wakacji, a pierwsze auto i tak nie będzie takie jak Twoje BMW, więc chociaż trochę chcę to poprawić ;P Teraz wygląda tak:
Rekomendowane odpowiedzi