Skocz do zawartości

Featured Replies

Napisano

Hejka,

Mam pytanko odnośnie mip mapping. Jaki jest najlepszy format zapisu mip mapy i w ogóle jak się ją robi ręcznie w maya czy też 3ds max ...będe wdzięczny za tutorial. BTW zauważyłem , że w UDK jest jakiś mip mapping domyślnie ustawiony ale chyba ma tylko dwie warstwy ( wiem wiem że mozna ustawić sharpen na 8 lub 10) a ja chciałbym mieć możliwość samemu zrobienia takiej texturki przeskakujacej między rozdzielczościami.

Z GÓRY DZIĘKUJĘ

• Odpowiedzi 2
  • Wyświetleń 1,7k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mip-mapa - to seria obrazków 2D których rozmiar z każdym następnym poziomem maleje o połowę; Są to obrazki powstałe na bazie podstawowej tekstury; Stosowane w celu poprawienia wydajności aplikacji real-time.

To tyle teorii.

Z racji tego że jest to tak naprawdę tekstura a w zasadzie kilka tekstur różniących się pomiędzy sobą najczęściej tylko rozmiarem to jeżeli chcesz je robić ręcznie to bardziej w programach takich jak: Photoshop, Gimp itp. Co nie zmienia sytuacji że np. w bibliotece OpenGL, istnieje polecenie które automatycznie generuje mip-mapy na podstawie bazowej tekstury. Jednakże utworzenie samemu mip-map pozwala na lekką zmianę tonów czy saturacji w kolejnych poziomach dzięki czemu w grze uzyskasz ciekawy efekt "wypłaszczania".

Co do formatów to najbardziej znany i chyba najczęściej używany to .dds co nie zmienia sytuacji że wcale nie musi być najlepszy :) Wydaje mi się że .tga również pozwala na zapis mip-map ale mogę się mylić.

DO PANA MODERATORA: Ostatnio dużo pytań pojawia się w dziale game-art tak sobie pomyślałem że może dobrze by było wydzielić game-art od pytań go dotyczących i zrobić Sub-forum albo temat "Pytania: gameart" :)

Pozdrawiam

Napisano

popieram przedmówce, dobrze by było może zrobić np. na wzór polycounta coś ala "technical talk" i zwykły dział game art

samemu mam czasami pytania i nie wiem czy je zadawać w teczce, czy nowy temat zakładać, a tak by było wszystko ładnie podzielone